Inkomen Tanzaniaanse kippenboeren stijgt met 44 procent


In het noorden van Tanzania ondersteunt Trias 511 kansarme kippenboeren. De voorbije zes jaar is hun veestapel bijna verdrievoudigd, terwijl hun inkomen steeg met 44 procent. Trias gaat het project uitbreiden.

Om de impact van het kippenprogramma in Tanzania in kaart te brengen, heeft Trias gebruik gemaakt van een nieuwe meetmethode. Bij 200 boeren werd de financiële situatie vergeleken met die van zes jaar geleden.

De resultaten zijn opmerkelijk: het inkomen van de veehouders is in die periode gestegen met 44 procent, terwijl de gemiddelde inkomensstijging op nationaal niveau slechts 23 procent bedraagt. Dat het inkomen van de boeren sneller gestegen is, heeft voor een groot deel met hun kippenproductie te maken.

'Aanvankelijk dachten we dat het aandeel van de kippenkweek niet zo groot was in het inkomen van de boeren. Maar het onderzoek heeft uitgewezen dat het de op één na belangrijkste inkomensbron is voor de gezinnen', zegt de lokale Trias-medewerker Bart Casier.

55 procent van de boeren heeft het extra inkomen gebruikt om onderwijskosten voor de kinderen te financieren. 44 procent zegt dat de inkomsten uit de kippenactiviteit de voedselzekerheid van hun gezin verhoogd hebben.

Dat het geld van de verkochte braadkippen hoofdzakelijk naar voeding en onderwijs gevloeid is, hoeft niet te verbazen. 68 procent van de ondersteunde veehouders is namelijk een vrouw.

Trias zorgt dat de boeren toegang krijgen tot microkrediet en trainingenin vermeerderingstechnieken en voederproductie. Ook worden boeren opgeleid om in de eigen stal en bij collega's voor de nodige ziektepreventie te zorgen.

'We gaan het project uitbreiden naar ongeveer 1.500 kippenboeren', vertelt Casier. 'We willen vooral werken met jongeren in ecologisch kwetsbare gebieden. Voor de kippenkweek zijn immers geen grote stukken landbouwgrond vereist.'
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel