Interview met fotograaf en filmmaker Kiripi Katembo

Interview met fotograaf en filmmaker Kiripi Katembo

Met zijn foto’s en films kijkt de Congolese fotograaf en filmmaker Kiripi Katembo in de ziel van de Congolees. Zijn werk werd al meermaals internationaal opgemerkt en bekroond. Dit jaar maakt hij ook deel uit van de jury van MOOOV, het filmfestival waar ook 11.11.11 aan meewerkt.

Wanneer wist je dat je fotograaf en filmmaker wilde worden?
Kiripi Katembo. Ik ben eigenlijk begonnen als schilder. Maar toen ik in 2008 meedeed aan een videoworkshop, georganiseerd door de Academie van Schone Kunsten in Kinshasa, merkte ik dat me dat echt lag. Ik maakte er mijn eerste videocreatie ‘Voiture en Carton’. Die werd geselecteerd door een filmfestival in Parijs. Het heeft me gesterkt om hierin verder te gaan. In de loop van mijn studies besefte ik dat ik ook met stilstaande beelden wilde werken, fotografie dus.

Was het een evidente keuze om kunstenaar te worden?
Kiripi. Een groot deel van mijn familie stond zeker achter mij, omdat ze ook wisten dat ik erg geïnteresseerd was in kunst. Na een maand aan de Academie  van Schone Kunsten had ik zelf ook door dat dat de plaats was waar ik echt wilde zijn. Maar het is inderdaad niet evident om te kiezen voor kunst, niet in Congo maar ook niet in Europa. Het is een heel onzeker bestaan. De mensen die er voor kiezen, moeten van kunst houden. Daarenboven is het in Congo niet altijd gemakkelijk om artiest te zijn.

Portrait KiripiKatempoWaarom?
Kiripi. Er is geen echte markt voor kunst. Er zijn geen galerijen, er zijn bijna geen kunstfestivals en dat maakt het echt moeilijk voor de artiesten. Ook de oorlog heeft alles bemoeilijkt, de economische situatie is slecht. Mensen kunnen geen geld meer spenderen aan kunst. Daarom ben ik zelf met een project voor jonge kunstenaars gestart, het heet Yango. Met het project probeer ik een markt voor kunst te creëren, een plaats waar deze artiesten hun werken kunnen tonen en eventueel verkopen aan geïnteresseerden. Intussen heb ik een heel aantal netwerken in de kunst opgebouwd, en die probeer ik hen aan te bieden. Het maakt het parcours voor hen wat makkelijker. Want zelf weet ik hoe moeilijk het is.

Waarom vind je dat project zo belangrijk?
Kiripi. Ik wil terug wat leven in de culturele wereld van Kinshasa, het zou mooi zijn als het de hoofdstad van cultuur wordt in Congo, en misschien in Centraal-Afrika. Naast een kunstmarkt wil ik ook een plaats creëren waar kunstenaars hun werk kunnen tonen aan het grote publiek. Veel mensen zien kunst nog steeds als iets voor de kleine elite. Bij het project hoort ook een festival waar we op grote openbare plaatsen kunsten laten zien. Zo komt de ‘gewone’ Congolees ook in aanraking met kunst.

Welke boodschap wil je zelf overbrengen met je beelden?
Kiripi. Ik wil verder kijken dan het beeld dat ik voor me zie en laten zien waar mensen over denken en dromen. Waar andere fotografen stilstaan bij het beeld zelf, wil ik verdergaan. Een andere realiteit creëren door echte vragen te stellen. Ik schilder met mijn camera en daardoor krijgen mijn beelden wel iets surrealistisch.

Mies Cosemans
Coördinator Communicatie

Pagina11 maart 2014

 

11.11.11 DOOR:

Kiripi Katembo (1979-2015)

Kiripi Katembo is op woensdag 6 augustus 2015 in Kinshasa, DRCongo overleden. We verliezen een veelzijdig en begenadigd  artiest.

Deel dit artikel