Invoering Europese tobintaks - reactie 11.11.11

www.11.be


Persbericht 22 januari 2013

Belangrijk nieuws voor de Financiële transactietaks (FTT). Vandaag (22 januari) gaf de ECOFIN (de Europese raad van ministers van Financiën en Economische zaken) groen licht voor de uitwerking en toepassing van een Financiële transactietaks door een groep van 11 landen. Daarbij zitten enkele echt grote EU landen zoals Frankrijk en Duitsland. Maar ook België was en is actief lid van de groep die bij deze 'enhanced cooperation' betrokken is.

Een belangrijk punt is dat tegenstanders binnen de EU van de FTT nu geen stokken meer in de wielen kunnen steken van de groep van nu al 11 landen die een FTT wil. Nu komt het er op aan om de taks goed in te vullen, naar toepassing maar vooral ook naar het gebruik van de middelen die de taks kan opbrengen. Zelfs voor deze beperkte groep raamt men de opbrengst voorzichtig op ongeveer 30 miljard euro.

Algemeen directeur 11.11.11 Bogdan Vanden Berghe: "Dit is een belonding voor de campagnes en het studiewerk die we gedurende vele jaren in de taks geïnvesteerd hebben. Nu roepen we politici op om het extra geld te gebruiken voor ontwikkelingssamenwerking en maatregelen om klimaatopwarming tegen te gaan. Doeleinden die al jaren ondergefinancierd zijn. We verwachten dat België (zoals in de beleidsnota  van de minister van Ontwikkelingssamenwerking staat) hiervoor pleit. De opbrengst mag niet naar de verkeerde doeleinden gaan."


Meer info:

In de internationale pers
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel