WWF-medewerkers in Virunga krijgen doodsbedreigingen

virunga parkwachters

Medewerkers van het Wereldnatuurfonds (WWF) in het Congolese Virungapark hebben dreigtelefoons gekregen omdat ze zich verzetten tegen olieboringen in het park. De organisatie neemt de dreigementen zeer ernstig na de moordpoging op Emanuel de Merode, de directeur van het park. 

Twee medewerkers van het WWF-bureau in Goma werden opgebeld door onbekenden die dreigementen uitten en "het hoofd" eisten van een van de medewerkers. De bellers maakten duidelijk dat de Merode wel ontsnapt was, maar dat het met de WWF-medewerker raak zou zijn. 

De dreigementen nemen toe sinds de moordpoging vorige maand op de directeur van het park, de Belg Emmanuel de Merode. Hij werd in een hinderlaag gelokt en kreeg verschillende kogels in de buik. Volgens WWF hebben ook andere activisten en organisaties dreigtelefoons, brieven en sms-en gekregen.

Het WWF dringt er bij de Congolese overheid op aan om alles in het werk te stellen om de daders van de aanslag en de dreigtelefoons te vatten. 

Britse oliemaatschappij

Het Nationaal Park Virunga is vooral bekend als thuis van de extreem zeldzame berggorilla. De spanningen lopen hoog op in het park nu de Britse oliemaatschappij Soco International PLC er seismische tests uitvoert op zoek naar olie. Het WWF verzet zich tegen die tests en alle olieverkenningen in het park, dat op de lijst van Unesco-Werelderfgoed staat.

Intussen groeit de tegenstand wereldwijd tegen de plannen van Soco. Nobelprijswinnaar Desmond Tutu sprak zich uit tegen de boringen, net als Richard Branson van Virgin en Howard G. Buffett, zoon van investeerder Warren Buffett. Vorige week nog herhaalde een Britse vertegenwoordiger in de Democratische Republiek Congo dat Groot-Brittanniƫ zich verzet tegen de tests.BRON:IPS

Deel dit artikel