Irrigatie maakt twee ajuinoogsten per jaar mogelijk in Tanzania

In Tanzania hebben boeren van Mviwata een nieuw irrigatieproject ingehuldigd. Vorig jaar herstelden ze met de steun van Trias irrigatiekanalen over een lengte van ruim vijf kilometer.

mviwata inhuldiging klein

De voorbije maanden zijn in het noorden van Tanzania opnieuw duizenden runderen gecrepeerd door een gebrek aan graasland. Het team van Trias Tanzania werkt samen met de semi-nomadische veehouders van de Masai aan een brede set van maatregelen om erger te voorkomen.

Hogere opbrengst, betere prijzen

Voor de lokale akkerbouwers is de toegang tot water evengoed een prioriteit. Dat blijkt uit het ontwikkelingsplan dat Trias Tanzania opgesteld heeft met Mviwata Manyara, een boerenorganisatie die 7.500 leden telt.

'Deze boeren willen een inkomen puren uit de teelt van ajuin en knoflook. Zonder irrigatie is dat een utopie', zegt Trias-medewerker Sven Ten Napel. Daarom heeft Trias vorig jaar samen met Mviwata Manyara geïnvesteerd in het herstel van drie irrigatiekanalen in evenveel dorpen.

'Daardoor kunnen 627 boerengezinnen voortaan twee keer per jaar oogsten. Bovendien zorgen we ook voor teelttechnische begeleiding. Het resultaat is dat de opbrengst van de boeren meer dan verdubbeld is. En ze krijgen ook nog eens betere prijzen omdat Mviwata erin geslaagd is om twee interessante handelsovereenkomsten te sluiten', zegt Ten Napel.

Risicospreiding

Trias moedigt boeren in Tanzania aan om risico's te spreiden door te investeren in productietakken die minder te lijden hebben onder het watertekort. Zo kreeg Mviwata in 2016 de nodige middelen om een opleiding te geven aan 240 imkers, die ook bijenkasten ter beschikking kregen.

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel