Israël reageert agressief op ludieke actie op Brusselse Vakantiesalon

Onder druk van de Israëlische ambassade gaan vredesactivisten de cel in

Op 7 februari voerden een groepje vredesactivisten op het Vakantiesalon in Brussels Expo een ludieke actie tegen wapenleveringen aan Israël. De actievoerders wilden op een speelse manier aankaarten welke rol de vliegtuigmaatschappij El Al speelt in de doorvoer van Amerikaanse wapens naar Israël. El Al vliegt via de luchthaven van Luik en wordt voor haar wapentransfers door de Belgische overheid niets in de weg gelegd. Met hun actie wilden de 'hostessen' het publiek van het Vakantiesalon hiervan bewust maken. Maar dat was buiten de veiligheidsdiensten van de Israëlische ambassade gerekend. Een Israëlische undercover-agent die op de beurs patrouilleerde, reageerde furieus en liet de activisten arresteren. Ze werden gerechtelijk aangehouden op beschuldiging van schriftvervalsing, en gingen 20 uur de cel in.


Een promotstunt met een staartje

De activisten hadden zich verkleed als airhostessen en stewards van El Al. De 'hostessen' deelden aan het publiek van het salon promotietickets uit met gratis vlieguren, uit dank aan de Belgische overheid voor het steunen van wapenleveringen aan Israël.

Hun promotietickets, in de vorm van Boarding Passes, legden uit waarom El Al reden heeft tot feesten.

“El Al Israel Airlines is al 60 jaar trotse partner van de Israëlische overheid en verzorgt wapenleveringen aan het Israëlische leger. Sinds kort genieten we hierbij van Belgische steun. De luchthaven van Luik wordt immers genereus ter beschikking gesteld voor de Amerikaanse wapenleveringen aan Israël.

Tot voor kort vloog de vrachtafdeling van El Al op Schiphol. In 2005 en 2006 leverden we 17 miljoen stuks munitie en tienduizenden patronen, rookgranaten en ontstekers uit de Verenigde Staten via Schiphol aan het Israëlische leger. De overdreven transparantie en inmenging door de Nederlandse overheid vertroebelde echter de handelsrelaties met het land.

Dankzij de gastvrijheid van België kan El Al nu blijvend instaan voor de toevoer aan het Israëlische leger. Onze maatschappij is trots op deze manier te kunnen meewerken aan de professionele en efficiënte bezetting van Palestina. Door in te gaan op onze uitzonderlijke promotie geeft u El Al een steuntje in de rug.”

De actie verliep aanvankelijk rustig, maar veroorzaakte toch hier en daar enige commotie. Bezoekers die een 'gratis' ticket hadden gekregen, gingen hiermee langs bij de stand van de Israelische toeristische dienst om te vragen hoe ze hun ticket konden innen. Ook bij de stand van de Luikse luchthaven kwamen mensen vragen stellen. Hierop schoot het veiligheidsapparaat van de ambassade in gang en werden de stewards en hostessen uit het publiek geplukt en overgedragen aan de politie. Onder druk van de Israëlische ambassade en El Al gingen de actievoerders voor 20 uur de cel in, en moesten op beschuldiging van valsheid in geschrifte voor de procureur verschijnen.
Naar alle waarschijnlijkheid zullen de 8 stewards en hostessen verder worden vervolgd.


Deze actie kadert in de campagne Economy@War van Vredesactie vzw.

Contact: 0498 68 29 40

Vredesactie vzw
Patriottenstraat 27, 2600 Berchem, tel 03/281 68 39
www.vredesactie.be

Deel dit artikel