Italo Suisse versterkt cacaoboeren van Cocama

Italo Suisse heeft op vrijdag 5 oktober een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Trias. De chocoladeproducent engageert zich om minstens vier jaar lang structurele steun te geven aan Cocama, een Congolese partner van Trias.

Sinds 2009 bundelt Cocama de krachten van honderden arme cacaotelers in Bas-Congo, een provincie in het westen van Congo. Door steeds betere kwaliteit te leveren, proberen de boeren stap voor stap een hogere prijs te bekomen voor hun cacaobonen.

Trias begeleidt Cocama op zowel technisch als organisatorisch vlak. Die ondersteuning heeft ertoe bijgedragen dat de boeren er al in geslaagd zijn om cacaobonen te exporteren naar Belgiƫ. Ook Italo Suisse wil voortaan haar schouders zetten onder dit project.

De steun van Italo Suisse aan de cacaoboeren van Cocama wordt gekoppeld aan de verkoopcijfers van de chocolademerken Tonkeys en Isis. Op basis van de huidige volumes gaat het om een financiƫle bijdrage van ongeveer 30.000 euro op jaarbasis. Verder zal Italo Suisse ook cacaobonen afnemen van de leden van Cocama. Op basis van die bonen wordt onder de naam 'Congo 60%' een nieuw originetablet op de markt gebracht.

"Met onze steun willen we de cacaoboeren en hun gezinnen een duurzame toekomst bezorgen", zegt CEO Pieter Libeert van Italo Suisse. "Onze slogan 'Creating magic moments for everybody' moet dankzij de samenwerking met Trias ook voor de cacaoboer in Bas-Congo werkelijkheid worden."

Trias dankt Italo Suisse voor de structurele ondersteuning. "Dit helpt ons om van Cocama een sterke ledenorganisatie te maken", reageert algemeen directeur Lode Delbare. "Zowel Trias als Italo Suisse streven ernaar dat de kwetsbare boeren in Congo steeds meer en betere cacao kunnen produceren en exporteren. Dat is de beste manier om hun bestaanszekerheid op duurzame wijze te verhogen."

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel