'Jongeren hebben goede voorbeelden nodig'

Naserian is verkoopster in het jongerencentrum dat met de hulp van Trias wordt uitgebouwd in het Tanzaniaanse grensstadje Namanga. 'We hebben meer economische activiteiten nodig om jongeren een toekomst te bieden', luidt het.De 21-jarige Naserian sloot zich in 2013 aan bij Mviwamo. 'Mijn ouders zijn allebei aangesloten bij deze boerenorganisatie. Ze hebben me aangemoedigd om lid te worden van de jeugdafdeling, om te voorkomen dat ik de hele tijd zou rondhangen op de straat', vertelt ze.

In juli kregen de boerenjongeren Herman Van Rompuy en Geertrui Windels over de vloer. De ambassadeurs van Trias openden in Namanga een jongerencentrum, met inbegrip van een molen voor de verwerking van maïs. Intussen zijn er zes jongeren tewerkgesteld.

'Ik heb mijn kandidatuur gesteld als verkoopster', zegt Naserian. 'Helaas kwam ik bij de selectie slechts als tweede uit de bus. Maar toen de aangeworven kandidaat niet bleek te voldoen, werd ik alsnog opgevist. Dat ik me eerder als vrijwilligster had aangeboden om maïs te verkopen, heeft zeker in mijn voordeel gespeeld.'

Na haar aanwerving kreeg Naserian opleidingen in informatica, boekhouding, marketing en klantenzorg. 'Mijn job en mijn inkomen zorgen ervoor dat ik enigszins onbezorgd de toekomst de tegemoet kan zien', aldus de jonge vrouw, die er zich bewust van is dat het voor andere jongeren niet evident is om aan de bak te komen in Namanga.

'Er zijn weinig of geen jobs, waardoor velen hun toevlucht nemen tot drugshandel en prostitutie. Wie zich daaraan bezondigt, loopt grote gevaren. Vooral 's nachts is er steeds meer geweld en ook het aids-virus zaait dood en vernieling. De laatste jaren is de toestand in de stad er alleen maar op achteruitgegaan', meent de verkoopster van Mviwamo.

Volgens Naserian kan haar jongerenorganisatie soelaas bieden. 'We leggen jongeren uit dat ze een eigen zaak kunnen opstarten. Met een microkrediet kunnen ze maïs telen, waarna wij hun oogst verwerken en verkopen. De winst die we zelf maken, investeren we opnieuw in kredietverlening'.

Er zijn ook plannen om jongerenprojecten uit te bouwen rond tuinbouw, de pluimveehouderij en de rundveeteelt. 'Het aantal jongeren dat we kunnen helpen, gaat in stijgende lijn. Maar we hebben nog meer goede voorbeelden nodig. Elke jongere die we aan een eigen inkomen kunnen helpen, behoeden we voor een uitzichtloos bestaan', besluit Naserian.

De voorbije twee jaar heeft Trias in Tanzania 8.376 jongeren ondersteund. In 68 procent van de gevallen ging het om jonge vrouwen. Zo kregen bijvoorbeeld 3.282 ondernemende vrouwen toegang tot microfinanciering.
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel