Jongeren ontdekken toekomst in eigen streek

In het oosten van El Salvador bereikt Trias mooie resultaten met ondernemersopleidingen. Jongeren die eerst van plan waren om te migreren, zien voor zichzelf plots een toekomst weggelegd in eigen land.

adel2

In Morazán, één van de armste streken in El Salvador, is van degelijk onderwijs weinig of geen sprake. Uit een recent rapport is gebleken dat 69 procent van de jongeren van plan is om te emigreren naar het buitenland. Het aantal jobs in Morazán is zo schaars dat de jongeren niet geloven dat ze in eigen streek aan de bak kunnen komen.

In dezelfde studie stond ook te lezen dat de meeste jongeren bereid zijn om hun verhuisplannen te herbekijken. Op voorwaarde dat ze in Morazán toegang krijgen tot ondernemersopleidingen en bedrijfsbegeleiding.

Programma voor jonge ondernemers

Trias Centraal-Amerika sloeg de handen in elkaar met Adel Morazán, een vereniging die 2.600 familiale boeren en kleine ondernemers groepeert in het oosten van El Salvador. Het resultaat is een ambitieus programma voor jonge ondernemers.

21 jongerenprojecten krijgen intensieve begeleiding. Een voorbeeld is het coöperatieve tuinbouwbedrijf van Acoprotur, waar 17 jongeren bij aangesloten zijn. De steun die ze krijgen van Trias en Adel Morazán gaat veel verder dan de opmaak van een businessplan.

Van businessplan tot teamwork

'In onze streek hebben jongeren nooit eerder zo'n tuinbouwbedrijf opgestart', vertelt Amadeo Mata Blanco, één van de jongeren bij Acoprotur. 'We moesten dus eerst werken aan ons zelfvertrouwen. Want als je niet gelooft in jezelf, lukt het nooit.'

Het programma van Trias en Adel Morazán werkt als een incubator, waarbij jongeren getraind worden in alle aspecten van het ondernemerschap: technische kennis, financieel management, teamwork, besluitvorming, enzovoort. De deelnemende jongeren leren vaardigheden aan die ze nergens anders in Morazán kunnen aanscherpen.

Brandende ambitie

Wie de serres van Acoprotur bezoekt, merkt dat de inspanningen van Trias en Adel Morazán lonen. Met trots leggen de jongeren uit dat hun irrigatiesysteem ertoe bijdraagt dat het verbruik van water en gewasbescherming daalt. Een uitgekiende klimaatregeling zorgt ervoor dat de ziektedruk in de serres het hele jaar door laag blijft.

'We blijven de jonge ondernemers steunen tot ze op eigen benen kunnen staan', zegt regiodirecteur Astrid Vreys van Trias. Intussen smeden de jongeren van Acoprotur nieuwe plannen. 'We denken eraan om grond bij te kopen voor de bouw van nieuwe serres', vertelt Obed Antonio Hernández.

78 procent

Van alle jongeren die deelnemen aan het project van Trias en Adel Morazán, beschikte bij de start slechts 28 procent over een eigen inkomen. Deze kleine groep puurde zijn inkomsten uit deeltijdse en onstabiele jobs.

Door de steun die ze vandaag krijgen, zegt 78 procent van de jongeren dat hun inkomsten 'significant' verhoogd zijn. Bovendien verwachten ze dat hun inkomsten blijven groeien. Deze groep heeft de plannen om te emigreren volledig laten varen.

Wil jij ook dat de uittocht van wanhopige jongeren in Centraal-Amerika stopt?

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel