Kabila bekrachtigt kaderwet landbouw

kabila
Kabila maakt het voor buitenlanders moeilijker om landbouwgrond op te kopen in Congo.

President Joseph Kabila heeft de allereerste Congolese kaderwet voor landbouw bekrachtigd. De familiale boeren reageren opgelucht, maar er is nog heel wat werk aan de winkel.

In Congo zijn 7 mensen op de 10 voor hun voortbestaan aangewezen op de landbouw. Toch werd de primaire sector de jongste decennia zwaar verwaarloosd door de overheid. Daardoor is Congo vandaag in belangrijke mate aangewezen op de invoer van voedingsproducten.

Om het tij te keren, proberen kleine boerenorganisaties de handen in elkaar te slaan. Ze stuurden een lobbycel naar de hoofdstad Kinshasa om de belangen van de familiale landbouw te vrijwaren in de eerste kaderwet voor landbouw. Die werd in mei 2010 goedgekeurd door het parlement. Enkele weken later besliste Kabila om de wet terug te sturen naar de volksvertegenwoordigers.

De president drong aan op strengere criteria voor de aankoop van landbouwgrond door buitenlandse investeerders. Daardoor lukte het niet meer om de kaderwet te ratificeren vóór de presidentsverkiezingen van eind november. Maar op 24 december heeft Kabila dan toch zijn handtekening gezet onder de wettekst.

Nieuw zijn onder meer de invoering van een landbouwkadaster en de oprichting van een nationaal  fonds voor landbouwontwikkeling. De wetgeving zou van kracht worden op 24 juni 2012.

Om de wettelijke bepalingen op het terrein te laten doordringen, is er nog een lange weg af te leggen. Zo zal een commissie zich moeten buigen over de opmaak van uitvoeringsbesluiten. Verder zal de plattelandsbevolking in het immense land moeten voorgelicht worden over hun nieuwe rechten en plichten.

Deel dit artikel