Kampt Guatemala met een imagoprobleem ?

3000 man op de been voor een razzia op de grootste gevangenis van Guatemala.

1700 politiemannen, 1200 militairen, een honderdtal gevangenisbewakers, 4 tanks en 3 helikopters waren er nodig om opnieuw de controle te krijgen over de gevangenis "El Pavón". Tien jaar heeft het geduurd vooraleer de regering van Guatemala maatregelen nam om opnieuw de touwtjes in handen te nemen binnen het penitentiair centrum van "El Pavón". Met zijn 1600 gevangenen is "El Pavón" een van de grootste gevangenissen van Guatemala. Gedurende al die jaren waren zij het die er de lakens uitdeelden. Gevangenisbewakers of politiemensen kwamen er al lang niet meer. De gevangenis stond onder leiding van Jorge Batres, een zware crimineel die veroordeeld werd voor drugshandel. Batres zette zijn zaakjes voort vanuit de gevangenis en besliste binnen de omheining over leven en dood. Op de terreinen van het centrum beschikte hij over zijn eigen huis. Er waren wapens aanwezig en zelfs een laboratorium voor de aanmaak van drugs. Bij de bestorming van de terreinen vielen 7 doden en werd de rest, 1651 gevangenen, overmeesterd en overgebracht naar de dichtstbijzijnde gevangenis.
Echte Colombiaanse toestanden dus.


De minister van Binnenlandse Zaken Carlos Vielmann liet nog maar eens zien dat politie en leger het nog altijd kunnen. Een gigantische operatie met veel machtsvertoon. De zoveelste op rij in de zogenaamde strijd tegen de misdaad. Na zonder veel resultaat enkele bergdorpen te hebben overhoop gehaald op zoek naar drugs, drugshandelaars en wapens, dan maar een gevangenis. Daar waren zeker criminelen te vinden. De operatie wordt alvast door een groot deel van de bevolking toegejuicht. Ze zijn de criminaliteit kotsbeu. Eindelijk, denken de meeste mensen. In de hoop dat de regering zal doorgaan met de zuivering van het land om de uitzichtloze situatie van criminaliteit een halt toe te roepen.


Foto: Rob Mercatante (www.elcanche.com)

Guatemala een paradijs voor moordernaars, verkrachters en drugssmokkelaars.

En dat de regering de touwtjes niet in handen heeft is voor insiders ook geen nieuws meer. Guatemala kampt sinds de vredesakkoorden met een aantal georganiseerde misdaadstructuren die vanuit de bestuursorganen van het land gedirigeerd worden. Vanuit enkele beruchte syndicaten van militairen en ex-militairen worden de grootste drugskartels van Centraal-Amerika gerund. Tot grote ongerustheid van de VS. Volgens sommige rapporten zou 70% van de cocaïne die de grens van de VS overgaat op zijn minst Guatemala gepasseerd zijn. Intussen hebben de VS via diplomatieke weg reeds meerdere malen grote bezorgdheid geuit. Een tweede Colombia aan de achterdeur zien ze niet echt zitten. In het Amerikaanse congres werd ook al eerder beslist om de overeenkomst voor de hulp bij de modernisering van het Guatemalteekse leger stop te zetten. "De Guatemalteekse regering heeft haar leger niet onder controle" zo klinkt het bezorgd. De Amerikaanse narcoticabrigade (DEA) wijst zelfs enkele kopstukken aan. De ex-generaals Ortega Menaldo en Callejas y Callejas worden aangewezen als de architecten van de grootste georganiseerde misdaadnetwerken. Zij mogen alvast de VS niet meer in.

Een imagoprobleem:

Guatemala maakte al vaker een schijnbeweging om de internationale gemeenschap om de tuin te leiden als het over democratie en mensenrechten gaat. Zo werd er gefaket op momenten dat er flinke bedragen staatssteun vanuit de internationale gemeenschap te rapen vielen. Die staatssteun was vooral gelinkt aan de vredesakkoorden. De vraag is waar Guatemala nu zijn imago wil voor oppoetsen. Zou het te maken hebben met de kandidatuur voor de VN-veiligheidsraad ? Guatemala is sinds kort kandidaat om toe te treden tot de VN-veiligheidsraad. Terwijl President Berger in New York alle deuren platloopt om te gaan vertellen hoeveel ervaring ze in Guatemala wel hebben met een gewapend conflict achter de rug, zet zijn minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Vielmann, de ene militaire operatie na de andere op touw. En dan maar hopen dat de razzia's in commandostijl de internationale pers halen. En het werkt nog ook ! Laatstleden maakten de VS via hun ambassade in Guatemala hartelijke felicitaties over aan de regering voor de geleverde inspanningen in de aanpak van de drugssmokkel. Hoewel, Kofi Annan is iets moeilijker om de tuin te leiden. Hij liet reeds uitschijnen dat Guatemala niet het geschikte profiel heeft om te zetelen in de VN-veiligheidsraad. President Chávez van Venezuela is alvast tegen omdat hij vindt dat Guatemala teveel naar de pijpen van de VS danst. Dit terwijl president Fox van Mexico en zijn opvolger Felipe Calderon lieten weten dat Guatemala zal kunnen rekenen op hun volledige steun.

Kan een land,
waar dagelijks meer dan 15 mensen vermoord worden,
waar vrouwen behandeld worden als het vuil van de straat,
waar de inheemsen geen stem hebben,
waar beschermde natuurgebieden ter discussie staan ten voordele van de industrie,
waar drugssmokkel, mensenhandel, illegale adoptiepraktijken en het plunderen van de staatskas, ... straffeloos is,
waar de verantwoordelijken voor de genocide van de jaren tachtig nog steeds de macht hebben,
... waar vrede een begrip is dat enkel voorkomt op papier,

deel uitmaken van een orgaan dat moet waken over wereldvrede ???

Een verslag van Dirk Govaert
Vlaams Guatemalacomité

Deel dit artikel