Katoen: 10 miljoen Afrikanen lijden onder oneerlijke handel

 

Brussel, 17/11/2004

“Katoen: oneerlijke handel” luidt de titel van het rapport dat het Caritasnetwerk en CIDSE (Coopération Internationale pour le Développement et la Solidarité)  publiceerden over de katoensector in Mali, Benin, Burkina Faso en Tsjaad. Het rapport stelt onder meer dat het onevenwicht op de markt moet worden hersteld via een politieke oplossing op internationaal niveau.


Zware crisis in Afrikaanse katoensector
In deze vier landen is katoen de motor van de economie. Het is het belangrijkste exportproduct en voor meer dan 10 miljoen Afrikanen de belangrijkste bron van inkomsten. Maar ondanks recordoogsten maakt de katoensector in Afrika een zware crisis door. De winsten staan onder druk door de lage wereldmarktprijs voor katoen.

Subsidiebeleid van de VS en de EU dé oorzaak
De Verenigde Staten en de Europese Unie pompen elk jaar miljarden euro subsidies in hun katoensector. Daardoor is de katoenprijs erg laag en verliezen de West-Afrikaanse producenten miljoenen euro. Mali, Benin, Burkina Faso en Tsjaad hebben die situatie aangeklaagd bij de World Trade Organization (WTO) en vragen de afschaffing van het subsidiebeleid in de VS en de EU. 

Enquête bij lokale en internationale spelers
Het Caritasnetwerk en CIDSE hebben voor een analyse gemaakt van de katoensituatie in Burkina Faso, Mali, Benin en Tsjaad. De enquêtes vonden plaats in maart 2004. Er is gepraat met katoentelers maar ook met vrouwenorganisaties, boerenverenigingen, instanties verantwoordelijk voor de afzet, vertegenwoordigers van de overheden, vakbonden, en vertegenwoordigers van internationale instellingen zoals het United Nations Development Pro-gram (UNDP) en de Wereldbank.

Oplossing op nationaal en internationaal niveau noodzakelijk 
Het rapport benadrukt dat het onevenwicht op de wereldmarkt dringend moet worden hersteld. Er moet snel aan een alternatieve aanpak worden gewerkt. De sociale ontwikkeling en de bestaansmiddelen van deze gemeenschappen moeten boven de economische belangen geplaatst worden. Caritas en CIDSE vragen de afschaffing van deze subsidies die de markt scheeftrekken, een eerlijker deel van de inkomsten van de katoenverkoop en meer beslissingsmacht voor de katoentelers. Het gaat hier om een ontwikkelingsprobleem met belangrijke economische en sociale gevolgen dat een politieke oplossing vraagt op nationaal en internationaal niveau. 

 

 

Deel dit artikel