Kennismaking met het harde bestaan van rijstboeren

Persreis Filipijnen 2Piet Vanthemsche en Karel Van Eetvelt hebben tijdens de tweede dag van hun verblijf in de Filipijnen rijst geoogst bij een goed werkende rijstcoöperatie in de Filipijnen. Trias maakt deze coöperatie wegwijs in de biologische productieketen. 
 

Samen met de boeren van PDCI hebben Vanthemsche en Van Eetvelt rijst geoogst onder een brandende zon. Daarna toonden de Filipijnse telers de rest van het productieproces dat ze van a tot z in eigen handen nemen: wannen, wegen, drogen, malen, verpakken en tot slot de verkoop.

Dankzij de steun van Trias behoort PDCI tot de vijf beste rijstcoöperaties in de Filipijnen. De organisatie kwam halfweg de jaren negentig tot stand door een landhervorming. Daardoor kregen meer dan vierhonderd landloze boeren toegang tot een stuk grond van 1,7 hectare.

Eén van die boeren is de huidige bestuursvoorzitter Ludem Molina. "Vijf jaar geleden sprak ik niet eens Engels. Door de opleidingen van Trias ben ik vandaag in staat om de belangen van de biologische rijsttelers te verdedigen tot in het parlement", aldus de boer.

De leiderschapstrainingen van Trias zorgen er ook voor dat de boeren hun mannetje kunnen staan in de onderhandelingen met opkopers. "Daarnaast stoppen we veel energie in de biologische certificering. Dat betekent dat het hele productieproces moet voldoen aan de vereiste kwaliteitsnormen", zegt landendirecteur Gudrun Cartuyvels van Trias.

Hoewel PDCI een rolmodel is voor alle andere boerencoöperaties in de Filipijnen blijven de armoedecijfers onder de leden alarmerend. Ongeveer de helft van de gezinnen overleeft nog altijd onder de armoedegrens van anderhalve dollar per dag. "Toch moet het de bedoeling zijn dat deze coöperatie straks de hulp van Trias niet langer nodig heeft", aldus Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche. "Bij Boerenbond hebben we er vele decennia over gedaan om uit te groeien tot een sterke organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat de coöperatie van deze rijsttelers veel sneller tot ontwikkeling zal komen."

Over de kennismaking met de programma's van Trias in de Filipijnen is Vanthemsche enthousiast: "In Congo ziet het regime met lede ogen toe hoe we het maatschappelijke middenveld versterken. Dat is in de Filipijnen anders. Hier wordt het werk van Trias door iedereen gerespecteerd."

Ook Karel Van Eetvelt stak de handen uit de mouwen tussen de rijstboeren. Samen met Vanthemsche onderstreept de topman van Unizo door het bezoek aan de Filipijnen de nauwe banden van zijn organisatie met Trias.

www.triasngo.be

 
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel