Kernwapens brengen de gezondheid ernstige schade toe

10 november 2004: Elf artsen blokkeerden vanochtend de landingsbaan van de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Ze vestigen met hun actie de aandacht op de rampzalige gevolgen van kernwapengebruik. “Beweren dat kernwapens niet bedoeld zijn om te gebruiken is belachelijk en schijnheilig. Ze zijn al gebruikt en met als doel: zoveel mogelijk mensen te doden.” zegt Jef de Loof van Artsen voor Vrede, die de actie ondersteunen. De actievoerende artsen werden vrij snel gearresteerd. Vlak voor de middag werden ze terug vrij gelaten.


Kernwapens lijden tot een langzame, pijnlijke dood
Kernbommen hebben een explosieve kracht die meer dan duizend keer groter is dan die van de grootste conventionele bommen. Daarnaast produceren ze ook levensgevaarlijke stralingen, een enorme schokgolf en een nucleaire vuurbol zo heet als de zon. De nucleaire straling veroorzaakt ziektes en dood tot honderden jaren na de explosie. Na de inzet van kernwapens is medische hulp zinloos.

Voorkomen is beter dan genezen
De artsen willen met hun actie de noodzaak van volledige nucleaire ontwapening terug onder de publieke aandacht brengen. Guy Magnus, die als vertegenwoordiger van de Vlaamse Artsen voor Milieu en Maatschappij aan de actie deelnam, vindt gebruik van een kernwapen de ergste massamoord die je je kunt inbeelden: “Je doodt zonder onderscheid tienduizenden burgers. In één klap vernietig je het werk van alle gezondheidswerkers die zich jarenlang ingespannen hebben om de bevolking in goede gezondheid te houden”
Onder het motto “voorkomen is beter dan genezen”, namen de dokters hun verantwoordelijkheid op en blokkeerden de landingsbaan om het opstijgen en landen van F16s te verhinderen. Op de basis van Kleine Brogel wordt immers dagelijks geoefend op het inzetten van de Amerikaanse kernbommen die op de basis liggen. De artsen legden levensgrote 'schaduwen' van dikke stof op de landingsbaan neer om zo heel concreet vliegoefeningen verhinderen. Deze schaduwen verwijzen naar het enige wat restte van de slachtoffers van de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki:een schaduw op de verschroeide grond.
De dokters zetten hun actie kracht bij met slogans als 'kernwapens leiden tot een langzame, pijnlijke dood', 'kernwapens zijn dodelijk', en “kernwapens kunnen het sperma beschadigen en de vruchtbaarheid verminderen”. Gezondheidswaarschuwingen die doen denken aan de verplichte vermeldingen op tabaksprodukten, maar evenzeer gelden voor kernwapens.

Van Bomspotting Small naar Bomspotting XL
De actie van de dokters is de tweede 'Bomspotting Small', een kleinschalige, onaangekondigde actie in het kader van de Bomspotting-campagne van het Forum voor Vredesactie en Bomspotting vzw. Met de Bomspotting Small-acties willen de organisaties op geregelde tijdstippen de voorbereiding van oorlogsmisdaden te stoppen. Vorige maand nog stapten een aantal vertegenwoordigers van Vlaamse middenveldorganisaties over de draad van de basis tijdens een eerste 'Bomspotting Small'-actie.
Op 27 november gaan tijdens de 'Iedereen Bomspotter'-dag overal in België burgers zich aangeven als medeplichtig aan deze acties. Ze zullen klacht neerleggen tegen de kernwapenstrategie van de NAVO en de Belgische regering. Op 16 april 2005, vlak voor de Non Proliferation Treaty Review Conferentie, vindt een massale Bomspotting plaats op alle plaatsen die betrokken zijn bij de illegale kernwapenpolitiek: de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, de NAVO in Brussel en SHAPE in Bergen.

Foto's op www.bomspotting.be

Deel dit artikel