Kernwapens Kleine Brogel in de zak van Sinterklaas

PERSBERICHT 4 december 2009

Startschot van reeks Bomspotting-acties - Sinterklaas steekt kernwapens Kleine Brogel in de zak

De luchtmachtbasis van Kleine Brogel krijgt vanmiddag Sinterklaas opbezoek. De heilige man en zijn vier Zwarte Pieten betreden het domein en steken de Amerikaanse kernwapens in de zak. Daarmee geven ze het startschot van een reeks Bomspotting-acties.

Dat in Kleine Brogel een 20-tal Amerikaanse kernwapens liggen, is Sinterklaas een doorn in het oog. De Belgische regering doet tot nader order niets om de kernwapens weg te krijgen, en daarom doet de Sint het zelf. Samen met zijn vier Zwarte Pieten klom hij over de omheining. Via de landingsbaan ging hij richting de hangars waar de kernwapens liggen. De Sint wilde zelf de kernbommen verwijderen. De bewaking stak daar een stokje voor. Met zijn actie geeft Sinterklaas het startschot van een reeks Bomspotting-acties. Vredesactie roept op om vanaf december tot aan de Toetsingsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag (NPT) in mei 2010 de basis te bestoken met geweldloze acties, op of rond het militaire domein. Sinterklaas steunt de campagne volmondig: “De Sint is een machtig man, maar hij kan ook niet alles alleen. Daarom vraag ik iedereen, jong en oud, om mee te helpen. Kom naar Kleine Brogel en doe iets leuks, op of rond de basis. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de kernwapens verdwijnen.
Op www.bomspotting.be vind je alle info die je nodig hebt omzelf je actie te plannen. Iedereen kan het!”

Sinterklaas plande zijn actie niet toevallig vandaag. Op het NAVO-hoofdkwartier in Evere zitten op dit moment immers alle ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten samen. Volgens Roel Stynen van Vredesactie een uitstekende kans voor minister Vanackere om de kernwapens op de agenda te zetten: “President Obama wil werken aan een kernwapenvrije wereld. De Duitse regering wil de Amerikaanse kernwapens uit Europa weg. Onze ministers moeten deze kans grijpen om de discussie over de NAVO-kernwapens te openen en ervoor zorgen dat de kernwapens uit Kleine Brogel ontmanteld worden.”

Op 3 april 2010 gaan Bomspotters massaal naar Kleine Brogel. Een grote actie van burgerlijke ongehoorzaamheid legt dan de basis lam. Dat is precies één maand voor in New York de NPT Review Conference begint. Daar worden afspraken gemaakt voor de verdere uitvoering van het Non-Proliferatieverdrag, het verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan en waarin kernwapenstaten beloven te ontwapenen.

In heel Europa wordt op 3 april aan kernwapenbases actie gevoerd.

Meer info op www.bomspotting.be

Deel dit artikel