Kippen zorgen wel degelijk voor hogere inkomens

Sommigen reageren meewarig op het initiatief van Bill Gates om kuikens te schenken aan ontwikkelingslanden. Bij Trias vinden we die scepsis voorbarig, want kippen kunnen wel degelijk armoede bestrijden.

In een wolkenkrabber in New York heeft Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates het plan gelanceerd om 100.000 kuikens te schenken aan ontwikkelingslanden. 'Als je mensen een starterskit met hok en hennen geeft, dan kunnen ze kweken om nadien kippen en/of eieren te verkopen', legde Gates uit.

Volgens Bill Gates kan een boer die 250 kippen per jaar kweekt ruim 1.000 euro verdienen. De 100.000 kippen worden geschonken aan 12 Afrikaanse landen.

Niet iedereen is wild enthousiast over de plannen. Op de website van Newsmonkey zegt een exporteur die al jaren kippen verscheept naar Afrika dat het plan gedoemd is om te mislukken. 'Ze gaan de kippen daar gewoon opvreten', zegt Ton Bokkers, die er in één adem aan toevoegt dat het uitdelen van moederdieren voor marktverstoring kan zorgen.

Impact

'Op basis van onze ervaring durf ik beweren dat de kritiek nergens op slaat', reageert Bart Casier, directeur van Trias Tanzania. 'We hebben onze kippenprojecten nauwgezet gescreend op hun impact. Het inkomen van de deelnemende kippenboeren in het noorden van Tanzania is de voorbije zes jaar met 44 procent gestegen, terwijl de gemiddelde inkomensstijging op nationaal niveau slechts 23 procent bedraagt.'

55 procent van de boeren heeft het extra inkomen gebruikt om onderwijskosten voor de kinderen te financieren. 44 procent zegt dat de inkomsten uit de kippenactiviteit de voedselzekerheid van hun gezin verhoogd hebben.

Grote vraag

Ook het argument van de marktverstoring veegt Bart Casier van tafel. 'De stedelijke bevolking groeit razendsnel in Afrika. Ik ken de exacte marktsituatie in Congo niet, maar de boeren die we begeleiden in Tanzania hebben dus helemaal geen problemen om hun producten kwijt te raken. Integendeel, de vraag is zo groot dat het niet evident is om de markt op continue wijze te bevoorraden. Om het productieniveau op te krikken, helpen we de boeren met hun ziektebestrijding, stalinrichting en diervoerderproductie.'

In Tanzania gaat een lokaal gekweekte kip momenteel van de hand voor een meerprijs van 30 procent. 'Er is dus zeker ruimte om de kippenkweek verder uit te breiden, en dat gaan we bij Trias zeker ook doen', besluit Casier.

 

Deel dit artikel