KLJ en Groene Kring adviseren Braziliaanse plattelandsjongeren

Jan Van Wijnsberghe (KLJ) en Bastiaan Viaene (Groene Kring) trekken voor drie weken naar Brazilië. Ter plaatse gaan ze advies verlenen aan een beloftevolle jongerenvereniging

Trias heeft in de jaren negentig mee aan de wieg gestaan van Unicafes, de Braziliaanse koepel van landbouwcoöperaties. Over het hele land vertegenwoordigt deze federatie de belangen van 400.000 familiale boerengezinnen.

Zoals in veel landen het geval is, krijgt ook Brazilië af te rekenen met plattelandsvlucht. Volgens de meest recente cijfers ziet 30 procent van de plattelandsjongeren geen toekomst voor zichzelf op de boerenbuiten. Om het tij te keren, probeert Unicafes al enkele jaren een jongerenwerking uit te bouwen. Tot hiertoe gebeurde dat met de steun van Trias, maar nu wil de vereniging op eigen benen staan.

Vlaamse expertise

'In de eerste plaats heeft de jongerenbeweging van Unicafes nood aan een strategisch plan', zegt Trias-medewerker Daan Janssens. Maar hoe begin je aan zo'n document? Om praktijkervaring in huis te halen, wilden de Braziliaanse jongeren maar wat graag de expertise van KLJ en Groene Kring inschakelen.

Janssens beklemtoont dat de Vlaamse jongeren niet met voorgekauwde recepten naar Brazilië reizen. 'Ze gaan zich in de zuidelijke deelstaat Paraná drie weken onderdompelen in de kansen en uitdagingen voor de jongeren in Brazilië. Die tijd hebben ze nodig om degelijk advies te leveren.'

Workshops en terreinbezoeken

Van Wijnsberghe en Viaene zullen thema's aankaarten zoals bedrijfsopvolging, voedselzekerheid, landbouweconomie en agrarische vorming. Op het programma staan een hele reeks workshops en terreinbezoeken.

Trias heeft eerder al ontmoetingen georganiseerd tussen jongeren uit Vlaanderen en Latijns-Amerika. 'Dit keer is het geen vrijblijvende uitwisseling van ideeën. Alle activiteiten staan in het teken van het strategisch plan dat de plattelandsjongeren van Unicafes dringend nodig hebben', stelt Janssens tot slot.

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel