KLJ'ers zien Filipijnse jongeren groeien tijdens jeugdkamp

Karel Billiet en Kevin Goos zijn teruggekeerd uit de Filipijnen. Beide KLJ'ers hielpen een jeugdkamp organiseren. 'Dit kan de kiem zijn voor een nieuwe jongerenorganisatie', luidt het.

karel en kevin

Het is Karel en Kevin opgevallen dat het Filipijnse platteland met grote problemen kampt. De Filipijnse boeren worden regelmatig geconfronteerd met zware stormen die komen aangewaaid vanuit de Stille Oceaan. Voor schade aan gewassen en dieren betaalt de overheid geen economische vergoeding.

Lage productiecijfers dragen ertoe bij dat de kleine landbouwbedrijven niet kunnen voldoen aan de grote vraag naar bijvoorbeeld melk en rijst. Het resultaat is dat de Filipijnen deze basisproducten massaal moeten invoeren uit het buitenland.

Laag zelfbeeld

Omdat de stedelijke bevolking neerkijkt op de landbouw, ontvluchten veel jongeren de boerenbuiten. De achterblijvers ontbreekt het dikwijls aan zelfvertrouwen.Dikwijls zijn ze laaggeschoold. Conservatieve denkbeelden doen seksueel overdraagbare aandoeningen en tienerzwangerschappen de pan uitrijzen.

'Door boerencoöperaties te steunen, verhoogt Trias het zelfbeeld van de plattelandsbewoners. Dat is de juiste remedie om het tij te keren', zegt Karel Billiet. De pedagogische medewerker van KLJ gelooft wel in het potentieel van de Filipijnse jongeren. 'Tijdens het jeugdkamp zag ik jongeren bijna letterlijk groeien. Als kwetsbare jongeren zelfvertrouwen vinden bij elkaar, kunnen ook zij hun talenten ontplooien.'

Energie en dynamiek

De 80 jongeren die deelnamen aan het jeugdkamp zijn aangesloten bij verschillende coöperaties. Hoewel ze elkaar vooraf dus niet kenden, klikt alles wonderwel in elkaar. 'Zelf heb ik positieve feedback gehoord', vertelt Kevin Goos. 'De jongeren hebben zich niet alleen geamuseerd. De leiderschapstrainingen en andere opleidingen hebben hen een stuk weerbaarder gemaakt.'

'De jongeren hebben samengewerkt aan diverse doelen. Ze hebben veel gesprekken gevoerd, over hun toekomst en hun dromen. Ik stel vast dat ze elkaar blijven vinden op Messenger en Facebook. Het wordt boeiend om zien hoe ze de opgedane energie en dynamiek meenemen naar hun coöperatie. Misschien heeft het jeugdkamp wel een kiem gelegd voor een nieuwe jongerenorganisatie', meent Karel Billiet.

Trias Filipijnen

De KLJ'ers raakten ook onder de indruk van Trias Filipijnen. 'Het team is een bindmiddel tussen de jongeren van heel verschillende coöperaties. Mooi om zien is hoe Trias er in de Filipijnen in slaagt om een hele groep van vrijwilligers kan mobiliseren om trainingen te geven aan die jongeren. Ik ben blij dat wij ons steentje konden bijdragen', besluit Kevin Goos.

Steun onze projecten voor melkveehouders in de Filipijnen

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel