Koffiestop Broederlijk Delen is groot succes!

Brussel, 2 maart 2007 –  In het kader van de Broederlijk Delen-campagne ‘Afrika heeft ook talent’ werden er vandaag in heel Vlaanderen ongeveer 650 Koffiestops georganiseerd. In het totaal zijn er via onze website al 1.100 Koffiestops geregistreerd. De meeste andere zijn voor dit weekend gepland. 
Broederlijk Delen kan dus rekenen op duizenden vrijwilligers die koffie schenken en in ruil voor die kop koffie een vrije bijdrage vragen voor het werk van Broederlijk Delen. Ze staan aan de schoolpoort, op het marktplein, voor het station, aan de supermarkt,… overal.
 

Eén van de Koffiestops vond plaats in hartje Brussel. Op het Muntplein zette Marcel Vanthilt samen met Salif Ouédraogo, een boer uit Burkina Faso, een terras op en schonk koffie aan de voorbijgangers. Salif Ouédraogo, onlangs door Broederlijk Delen uitgeroepen tot Manager van het Jaar en boegbeeld van deze campagne ‘Afrika heeft ook talent’ is opgetogen: ‘De Koffiestop is een aangename manier om mensen in een ontspannen sfeer bewust te maken van de problemen waarmee wij, Burkinese boeren, te maken hebben. Ik ben heel tevreden over dit initiatief. Het is fantastisch dat een Bekende Vlaming als Marcel Vanthilt solidair wil zijn met Broederlijk Delen en zo ook met de gehele arme bevolking in het Zuiden.’

Het succes van dit nieuwe model ligt ver boven de verwachtingen. ‘De meer dan 1.000 inschrijvingen en vele positieve reacties vertellen ons dat mensen houden van de Koffiestop omdat het zo eenvoudig en gezellig is. Het succes toont ook aan dat armoede en onrecht in het Zuiden mensen hier niet onverschillig laten’, aldus Peter Van Craenenbroeck van Broederlijk Delen.

‘Het is heel goed om regelmatig stil te staan bij al die mensen in de wereld die helemaal niets hebben’, vindt Marcel Vanthilt. ‘En,’ zegt hij, ‘het is nog niet te laat om zelf actie te ondernemen. Als u ook zin heeft om een Koffiestop te organiseren, doe het gewoon! Het is niet zo moeilijk, gewoon een paar mensen bij mekaar brengen, eerlijke koffie maken en dan – heel belangrijk – de mensen bewustmaken. Gewoon doen

Om ook de jongeren attent te maken op dit initiatief is er een verrassend ‘Tragger Hippy’-filmpje. Tom Waes speelt een arrogante flik die op een onconventionele manier geld inzamelt voor het werk van Broederlijk Delen. Wie nieuwsgierig is, kan het filmpje bekijken zoals 17.314 mensen  voor u reeds deden.

Deel dit artikel