Koningin Mathilde pleit vurig voor vrouwelijk ondernemerschap

Bij de uitreiking van de Womed Award heeft koningin Mathilde het vrouwelijk ondernemerschap bewierookt. Onze samenleving moet aandacht blijven vragen voor gelijke kansen, luidde het.

Koningin Mathilde is ambassadeur van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties vorig jaar in het leven geroepen hebben. Om succes te boeken, moet vooruitgang geboekt worden op uiteenlopende terreinen zoals bijvoorbeeld armoedebestrijding, kwaliteitsonderwijs, schoon water en ook gendergelijkheid.

Erkenning voor de vrouwelijke ondernemer

'Overal ter wereld is vrouwelijk ondernemerschap een belangrijke hefboom voor duurzame ontwikkeling. De economische rol van de vrouw, de rol van de vrouwelijke ondernemer, wordt steeds meer erkend en aangemoedigd. En dat is terecht', zegt koningin Mathilde, die al jaren op de afspraak is wanneer Trias en Markant hun awards uitreiken.

De koningin pleit voor een vlottere toegang tot onderwijs voor jonge meisjes. Verder moet de kwaliteit van het onderwijs omhoog en het belang van permanente vorming kan niet voldoende benadrukt worden. Een betere opleiding draagt bij tot economische en financiƫle onafhankelijkheid, inclusief het recht op eigendom. 'Zo stimuleer je de ondernemingszin van vrouwen', meent koningin Mathilde.

Meer kansen voor vrouwelijke ondernemers zijn niet alleen een goede zaak voor de vrouwen zelf, maar voor de hele samenleving. Uit onderzoek blijkt immers dat gelijkwaardigheid een meerwaarde biedt voor de prestaties van economieƫn en bedrijven.

Systematische aanpak

Net als voor de koningin kan voor Trias pas sprake zijn van duurzame ontwikkeling als vrouwen en mannen gelijke kansen krijgen. Op systematische wijze zorgt Trias ervoor dat vrouwen op actieve wijze participeren in boeren- en ondernemersverenigingen. Onze opleidingen versterken niet enkel het zelfvertrouwen van de vrouwen, maar mikken ook op gedragsverandering bij mannen.

Op het vlak van gendergelijkheid verricht Trias pionierswerk in El Salvador, een land dat nochtans bekend staat als typisch mannenbastion. Gloria Ambrosio, winnares van de Womed Award Zuid, is het levende bewijs dat ook in dergelijke landen significante vooruitgang kan geboekt worden.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels