Krijgt democratie in Congo een slag?Afgelopen weekend stemde het Congolese parlement in met een grondwetswijziging. Die bepaalt dat de presidentskandidaat met de meeste stemmen na één ronde al de winnaar kan zijn. Een slag voor de democratie in de D.R. Congo?

Als een presidentskandidaat in Congo vanaf nu bij de verkiezingen de meeste stemmen haalt na één ronde, wordt hij de nieuwe president van het land. Een tweede ronde is dus niet meer nodig. Dat besliste het Congolese parlement afgelopen weekend na een stemming. De oppositie was daar helemaal niet mee opgezet en verliet na de stemming uit protest de zaal.

Door de wijziging in de grondwet kan huidig president Joseph Kabila zo mogelijk aan de macht blijven, zelfs zonder een meerderheid van de stemmen. Zelfs met slechts 20 % van de stemmen zou hij na de verkiezingen in november president kunnen blijven. De oppositie, die heel erg verdeeld is, staat zo vrij machteloos.

Verschillende ngo's reageren erg kwaad en vinden het een slag voor de democratie. Dat er nood is aan democratie in het land, vindt ook Trias. Ook al houdt onze organisatie zich niet rechtstreeks met politiek bezig, toch spelen onze partnerorganisaties een belangrijke rol in de democratisering van Congo.

Door organisatieversterking, van onderuit, werkt Trias immers mee aan het ontstaan van een maatschappelijk middenveld. Dat is in de D.R. Congo immers geen vanzelfsprekendheid. Boeren- en ondernemersorganisaties sterker en mondiger maken, is een van onze doelstellingen. Op die manier moeten die boeren en ondernemers ook vertegenwoordigd worden bij de overheid en kunnen de bestaande en toekomstige vertegenwoordigers ook aangesproken worden op hun verantwoordelijkheden.

www.triasngo.be

Deel dit artikel