Kwaliteit Congolese cacaobonen in de lift

Trias steunt in Congo coöperaties van cacaotelers die zich toeleggen op de export.
'De logistiek vergt veel energie, maar de ondernemingszin bij de boeren is hoopgevend', zegt Trias-medewerkster Nancy Snauwaert.


In het westen van Congo steunt Trias al enkele jaren Cocama. Deze boerencoöperatie focust op de productie en verkoop van cacaobonen. Met vallen en opstaan zijn de boeren van Cocama er de voorbije jaren in geslaagd om een aantal containers te verschepen naar Antwerpen en Rotterdam.

'Door een betere droging en fermentatie van de bonen, is Cocama er gaandeweg in geslaagd om de kwaliteit op te krikken. Vroeger werd niets gemeten, maar die tijd is voorbij. Er is nog altijd werk aan de winkel, maar de kwaliteit van de cacaobonen gaat er zienderogen op vooruit. Ik verwacht dan ook dat de export in stijgende lijn gaat', aldus Snauwaert.

Intussen heeft Trias enkele honderden kilometers ten noordoosten van Kinshasa nog drie andere coöperaties van cacaoboeren onder de arm genomen. 'We helpen hen bij de opmaak en uitvoering van businessplannen, maar de eigenlijke werking van de coöperatie wordt door henzelf gefinancierd', benadrukt Nancy Snauwaert.

Die aanpak verhoogt de zelfredzaamheid. Zo zijn de verschillende coöperaties heel actief bezig met de onderlinge uitwisseling van ervaringen. Dat de export lonend is, hoeft geen betoog. 'Vorig jaar konden de boeren hun bonen uitvoeren aan 2.000 dollar per ton, terwijl de lokale marktprijs 1.700 dollar bedroeg', zegt Jos Van Mierlo, de landendirecteur op het Congolese landenkantoor van Trias.

Met de verkoop van de cacao kunnen de coöperaties competent personeel opleiden. Daar hebben ze nood aan om ook de komende jaren gunstige verkoopprijzen te bedingen. Verder zijn bij het project ook vier teeltbegeleiders betrokken. En een expert van Ingenieurs zonder Grenzen zal begin dit jaar bij de diverse coöperaties de drooginstallatie op zonne-energie op punt stellen.

Eind februari brengen Piet Vanthemsche en Karel Van Eetvelt een bezoek aan de projecten van Trias in Congo. De boegbeelden van Boerenbond en Unizo zullen dan ook de realisaties van de cacaotelers te zien krijgen. Trias niet enkel de ontwikkelingsorganisatie van Boerenbond en Unizo, maar ook van KVLV, KLJ, Landelijke Gilden, Markant en Neos.

Lees meer over de werking van Trias in Congo

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel