Lancering Broederlijk Delen-campagne 'Congo wil groeien'

Tandems als symbool van eigen plannen

Dinsdag 8 februari 2005 om 11.30 uur in het Jubelpark in Brussel


Op dinsdag 8 februari lanceert Broederlijk Delen zijn jaarlijkse vastencampagne, dit jaar onder het motto 'Congo wil groeien'.

Deze campagne toont aan dat mensen in het Zuiden aan hun eigen toekomst bouwen, ondanks moeilijke levensomstandigheden. Daarvoor rekenen zij op onze solidariteit. Broederlijk Delen ondersteunt uitsluitend initiatieven van de bevolking ter plaatse. Alleen deze manier van werken zorgt voor blijvende verandering en ontwikkeling die tot in haar vezels duurzaam is. Dat is het thema van de campagne. Het gaat over het hele Zuiden. Maar we illustreren die eigen plannen vanuit Congo.

Het Zuiden heeft eigen groeikracht en plannen. Broederlijk Delen gaat daarmee in tegen het heersende beeld van een zielig Zuiden dat werkloos wacht op verbetering.

We lanceren de campagne aan de triomfboog van Leopold II in het Jubelpark in Brussel – een symbolische locatie. Twaalf Congolezen en twaalf Vlamingen zullen met tandems rondfietsen. De Congolezen zitten aan het stuur en de Vlamingen achterop om een duwtje in de rug te geven.

Eigen plannen moet je mógen uitvoeren. Broederlijk Delen investeert daarom ook in de roep van het Congolese volk naar vrede en democratie.

Voor de audiovisuele pers:

*** Een reuzenaffiche staat opgesteld vóór de triomfboog.
*** Het actiemoment met de twaalf tandems begint om 11.40 uur.
*** De Congolese rapgroep Afrika’za zorgt voor de muzikale omlijsting.

Een internationale versie van een reportage over de maïsboeren in Bongo is ter plaatse beschikbaar (Betacam SX/16:9).

Na afloop van de persactie bent u uitgenodigd voor een receptie met Congolese snacks en broodjes in de perstent in het Jubelpark. Daar kan u medewerkers van Broederlijk Delen ontmoeten, waaronder Marc Herman (marc.herman@broederlijkdelen.be), politiek lobbyist voor Congo, en Frank Van Wielendaele, regioverantwoordelijke voor Congo. Hij is net terug van een werkbezoek in Congo.

Gelieve u vooraf aan te melden bij marieke.bastiaens@broederlijkdelen.be.

Voor meer inlichtingen: Karel Ceule – persverantwoordelijke Broederlijk Delen (0476/330 221 of karel.ceule@broederlijkdelen.be), of op www.broederlijkdelen.be.

Deel dit artikel