Landloze boerinnen omgeschoold tot bakkersvrouwen

BRA280Na jarenlange omzwervingen in de Braziliaanse deelstaat Paraná vonden 120 arme gezinnen eindelijk een vaste stek in de leefgemeenschap van Manoel Ribas. Dat was tien jaar geleden. Met vallen en opstaan heeft een vrouwengroep met de nodige omkadering van Unicafes, een partner van Trias, een rendabele activiteit uitgebouwd.Dat de landloze gezinnen het niet breed hadden, spreekt voor zich. Ze kregen wat begeleiding van MST, de beweging die opkomt voor landloze boeren. Zelf hadden de families nauwelijks of geen productiemiddelen om op duurzame basis gezinsinkomsten te verwerven. Nadat ze zich settelden in Manoel Ribas probeerden de meesten de kop boven water te houden met wat groenteteelt en veehouderij.

Vijftien vrouwen grepen hun kans toen Pronaf – het nationaal programma ter ondersteuning van de familiale landbouw – hen een lening ter beschikking stelde om een gezamenlijke bakkerij op te starten. Het was de bedoeling dat ze met hun project de gezinnen van Manoel Ribas zouden bevoorraden. Maar een winstgevende onderneming uitbouwen, bleek moeilijker dan gedacht.


Overheidssteun

De ommekeer kwam er stilaan toen Manoel Ribas vanaf 2010 met de steun van Unicafes aanspraak kon maken op fondsen van het landbouwministerie en een plaatselijk agentschap voor regionale ontwikkeling. Omdat Trias in dezelfde periode werk begon te maken van een actievere vrouwenemancipatie in de schoot van Unicafes, was er ook geld voor de nodige projectbegeleiding door een adviseur.

De vrouwengroep kreeg uiteindelijk een koelkast, een diepvries, een fornuis en een microgolfoven. Om de verkoop tijdens de weekends aan te zwengelen, kon de bakkerij zich nu ook toeleggen op het bakken van cake en de bereiding van pastaschotels en vruchtensap. Om echt rendabel te zijn, moest de vrouwengroep haar afzetmarkt uitbreiden. Maar tussen de bakkerij en het dichtstbijzijnde stadje lag een kilometerlange modderweg. Ontmoedigd trok een viertal vrouwen de deur van de bakkerij achter zich dicht.

Dat veranderde pas nadat Unicafes nieuwe overheidsmiddelen kon aanboren. Die hebben ervoor gezorgd dat de productiviteit van de vrouwengroep in Manoel Ribas intussen gestegen is tot 130 kilogram bakkerijproducten per maand. Het aanbod bestaat uit brood, gebak en koekjes. Met hun winst hebben de overblijvende vrouwen intussen ook een kneedmachine en een houten oven kunnen aankopen. Deze aanwinsten moeten de efficiëntie van de bakkerij verder verhogen.


Nieuwe doelstellingen

De vrouwen zijn best trots op het parcours dat ze de voorbije tien jaar hebben afgelegd. Bovendien branden ze van de ambitie om verder te groeien. Op korte termijn willen ze over eigen vervoer beschikken om hun producten aan de man te brengen in de hele regio. Ook op hun verlanglijstje staat een eigen werkplaats. Want na al die jaren zijn de vrouwen nog altijd aan het werk op een locatie die hen destijds ter beschikking werd gesteld door de plaatselijke kerkgemeenschap.

In november 2012 reisden 10 KVLV-vrouwen naar de Braziliaanse deelstaat Paraná om onder meer kennis te maken met deze vrouwengroep. In november van dit jaar brengen de Braziliaanse plattelandsvrouwen een tegenbezoek aan KVLV. Naar aanleiding van dit bezoek wordt Festa Brasil georganiseerd. Dit feest biedt alle aanwezigen de kans om kennis te maken met de Braziliaanse vrouwen, te genieten van een hapje en een drankje en meer te weten te komen over Brazilië en de samenwerking tussen KVLV en de Braziliaanse plattelandsvrouwen. Meer info en inschrijvingen via www.triaskvlv.net.

 
www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel