Leghennen maken wereld van verschil voor Salome

legkippenSalome is een vrouw van middelbare leeftijd uit Mto wa Mbu, een stadje met een kleine 20.000 inwoners in het noordoosten van Tanzania. Dat ze zich als ondernemende vrouw kan ontplooien, heeft ze in grote mate te danken aan de boerenorganisatie Mviwata, een partner van Trias.Salome bezit een klein stukje land waarop ze rijst, maïs en bonen teelt. De oogst dient hoofdzakelijk voor eigen gebruik. De inkomsten uit de verkoop van de overschotten volstaan nauwelijks om aan andere noden te voldoen, zoals gezondheidszorg en onderwijs voor haar kinderen.

Gelukkig is Salome lid van Mviwamo, een lokale afdeling van de nationale boerenorganisatie Mviwata. Zo heeft de boerin toegang tot bedrijfsopleidingen in kippenkweek. Deze veehouderijtak bezorgt boeren en boerinnen een extra gezinsinkomen. Daarenboven is Salome lid van de lokale spaar- en kredietcoöperatie Mviwabu Saccos, waar ze spaart en kleine leningen kan krijgen.

In samenwerking met Mviwabu Saccos ontwikkelde Mviwamo een roterend fonds dat hun leden kansen biedt om zich in de pluimveehouderij te specialiseren. In februari 2012 ontving Salome 200 euro, waarmee ze vijftig kuikens en voedergranen kocht op de lokale markt. Een half jaar later begonnen de kippen eieren te leggen en kon ze tussen de 15 en 25 eieren rapen per dag.

Aanvankelijk waren de eieren eerder klein. Daardoor kon Salome op de markt slechts 3,5 euro beuren per doos. Naarmate de kippen een beter gebalanceerd voeder voorgeschoteld kregen, steeg de rendabiliteit zienderogen. In oktober raapte Salome tussen de 35 en 42 eieren per dag. Ook de grootte van de eieren was toegenomen. De verkoopprijs steeg navenant.

Gemiddeld verkoopt Salome één doos per dag, waardoor de eierenverkoop haar sinds het najaar van 2012 ongeveer 135 euro oplevert. In november betaalde Salome haar lening volledig terug met behulp van haar inkomsten uit de pluimveehouderij. In december leende ze opnieuw 200 euro, die ze opnieuw investeerde in kuikens.

Salome zegt dat het geld van haar eierhandel haar de financiële zekerheid en capaciteit heeft gegeven om aan de meest dringende noden zoals voeding, kledij en schoolgeld te voldoen. Bovendien kan ze nu ook geld sparen. De grote droom van Salome is om een boerderij met meer dan duizend kippen uit te bouwen. Als dat lukt, zal ze een voltijdse baan hebben als veehoudster, met kansen om nog meer dromen waar te maken.

www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel