Leuven zet sterke Congolese vrouwen in de kijker

 

Al meer dan 15 jaar woedt een oorlog in Oost-Congo. Als Vlaamse vrouw én met een kleine camera trok Elien Spillebeen, 27 jaar, op haar eentje naar Butembo. Dit is een stad van ongeveer 700 000 inwoners in de provincie Noord-Kivu, een gebied waar rebellengroepen actief zijn.

De nieuwe documentaire 'Backup Butembo' is het resultaat van haar verblijf in Oost-Congo.
Op 21 maart 2014 ging 'Backup Butembo' van Elien Spillebeen (Mama Kivu) en Martijn D'haene (Het Peleton) in avant-première in Gent. Deze week stond de documentaire op het programma van het Afrika Filmfestival. 

Op woensdag 26 maart zakten ongeveer 150 personen af naar het provinciehuis in Leuven om de voorstelling bij te wonen. Na een korte verwelkoming door Nadia Nsayi, beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij Broederlijk Delen en Pax Christi, en eveneens actief bij Bana Leuven, werd het publiek gedurende 50 minuten meegenomen naar Butembo.


Getuigen over Butembo


'Backup Butembo' laat de inwoners, en vooral geëngageerde vrouwen, aan het woord. De beelden confronteren de kijker met de harde realiteit in Butembo. De bevolking tracht er de controle over haar lot en leven terug te krijgen en verzet zich tegen onveiligheid en armoede.

Na de vertoning ging journalist Koen Vidal (De Morgen) in gesprek met Elien Spillebeen en twee andere vrouwen die een band hebben met Butembo. Elisabeth Sekanabo is voorzitster van de vrouwenorganisatie Amuka. Antropologe Kristien Geenen (Ugent) deed onderzoek in Butembo. De avond werd afgesloten met een onverwachte, aangrijpende getuigenis van een vrouw van Congolese afkomst. Zij beleefde de oorlog in Butembo en werkte samen met de vrouwen die in de documentaire te zien zijn. Ontroerd bedankte ze de makers, de organisatoren en het publiek.


Hoop voor betere toekomst


"Ik wil tonen dat mensen in conflictgebieden ook dromen hebben", zei Elien Spillebeen deze week in De Morgen. 'Backup Butembo' is een erkenning van het lijden van de vrouwen van Butembo. Maar de grote verdienste van deze nieuwe documentaire is dat jij op een andere manier op Oost-Congo focust. De film plaatst buitengewone vrouwen en hun wilskracht in de kijker.
Zoals president Obama verdienen deze sterke vrouwen van Butembo een plaats in de schijnwerpers, want zij slagen erin om met lokale initiatieven mee te bouwen aan een hoopvolle en betere toekomst in Congo. 

Meer info:

Deel dit artikel