Maniok schept welvaart in Khele MuanzaJarenlang was rijst het dominante gewas in Khele Muanza, een dorp in het westen van Congo. Een marktonderzoek heeft deze traditie gekelderd. Sindsdien is het leven van de 39-jarige Jacqueline Ntoto grondig gewijzigd.
Tot voor kort slaagden de boeren in Khele Muanza er niet of nauwelijks in om een gezinsinkomen te verwerven. De opbrengsten van hun rijstteelt waren ronduit pover. Bovendien is er op de markt bikkelharde concurrentie van rijst die goedkoop ingevoerd wordt uit Azië.

Met de steun van Trias konden de 28 leden van de boerengroep Zola een aantal opleidingen volgen. Zo leerden ze bijvoorbeeld werken met businessplannen, waardoor ze vandaag in staat zijn de juiste teeltkeuze te maken. Voor de meeste boeren was de rekening vlug gemaakt: ze schakelden om naar de productie van maniok.

Ook Jacqueline Ntoto, moeder van vijf kinderen, koos resoluut voor maniok. Dit basisvoedsel raakt ze aan een prijs van 31 dollar voor een zak van 120 kilogram kwijt op de lokale markt. Maar nog veel aantrekkelijker is de prijs van ongeveer 118 dollar die voor hetzelfde volume geboden wordt in Kinshasa.

Omdat de boeren van Zola ook een opleiding kregen in cooperatieve bedrijfsvoeringslagen ze erin om maandelijks 1,2 ton maniok te verschepen naar de hoofdstad. Deze aanpak heeft Ntoto geen windeieren gelegd. 'Ik moet me nu veel minder zorgen maken over de maaltijden, de kleren en het schoolgeld voor mijn kinderen', luidt het.

Dankzij de verkoop van haar maniok kon Jacqueline Ntoto ook investeren in een bakstenen huis (zie foto hieronder) en een naaimachine. Voor het eerst kan ze haar leven in eigen handen nemen en durft ze dromen van een betere toekomst. Samen met de andere leden van Zola maakt ze onder meer plannen voor de bouw van een brug die het transport van landbouwproducten moet vergemakkelijken.

 
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel