Marketingplan voor ambitieus jeugdcentrum in Tanzania

De Tanzaniaanse boerenjongeren van Mviwamo bereiden de bouw van hun Youth Business Centre grondig voor. Eind maart voerden ze een marketingstudie uit.

Het multifunctionele jeugdcentrum moet de plattelandsvlucht in het noordoosten van Tanzania helpen afremmen. De jongerenafdeling van de boerenorganisatie Mviwamo wil het gebouw gebruiken voor het geven van opleidingen, het verstrekken van microkrediet en de verkoop van landbouwproducten.

De Tanzaniaanse jongeren maakten vorig jaar samen met Vlaamse leeftijdsgenoten een eerste ondernemingsplan op. Toen werd beslist om prioriteit te schenken aan de verwerking van maïs en de verkoop van bonen, zonnebloemolie en maïsmeel. Intussen heeft de overheid een stuk grond toegezegd waar het gebouw kan neergepoot worden. Nu is het enkel nog wachten op de bouwvergunning.

Terwijl de administratieve molen draait, gaan de ondernemende jongeren van Mviwamo verder met de voorbereidingen. Van 26 tot 29 maart voerden ze een marketingstudie uit. Een focusgroep van tien jongeren werd diepgaand ondervraagd over de manier waarop de producten straks verpakt moeten worden en aan welke andere eisen ze moeten voldoen.

Daarna trokken vijf jongeren de straat op om potentiële klanten te ondervragen over hun aankoopgedrag. "Ze wilden weten hoeveel maïsmeel, bonen en olie de mensen kopen en waar ze dat doen. Ook werd gevraagd welke aspecten ze belangrijk vinden aan deze voedingsproducten en hun verpakking", zegt Trias-medewerkster Janneke Beemster. De enquêteurs staken eveneens hun licht op bij scholen en restaurants.

"De meeste ondervraagden werkten vriendelijk mee, ook al is men dit soort enquêtes niet gewoon in Tanzania. Een minderheid reageerde dan ook wantrouwend, want men is snel bang dat dit soort informatie gebruikt wordt door de belastingsdienst", legt Beemster uit.  De vergaarde informatie zal de komende weken geanalyseerd en verwerkt worden in het ondernemingsplan.

In oktober gingen 10.000 Vlaamse jongeren voor één dag aan de slag in een bedrijf of organisatie. Hun dagloon van 40 euro stonden ze af aan Trias, met het oog op de bouw van het multifunctioneel jeugdcentrum in Namanga. De regio is economisch erg afhankelijk van veehouderij, maar kampte de voorbije jaren met extreme droogte. Ook het woekerende aids-virus legt een hypotheek op de streekontwikkeling.

www.triasngo.be

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel