Mijnbouw blijft een bedreiging voor de landloze boeren in Guatemala.

Het decreet dat een einde moet maken aan het roekeloos uitdelen van grondconcessies voor exploratie en exploitatie van mijnbouwactiviteiten blijft geblokkeerd in de handen van afgevaardigde congresleden. De nietsontziende zoektocht naar metaalertsen en de daaropvolgende mijnbouwprojecten zorgen opnieuw voor opschudding in Guatemala.
Magalí Rey Rosa van Colectivo Madre Selva heeft haar bedenkingen bij de Guatemalteekse politiek met betrekking tot de mijnbouw:

Over de Onderzoekscommissie voor Mijnbouw - die ondertussen al haar geloofwaardigheid heeft verloren omwille van het gebrek aan ernst vanwege de regeringsleden - liet het ministerie voor energie en mijnbouw weten dat ze ook deze keer de gestelde termijn niet zal halen met betrekking tot het voorstel voor een nieuw mijnbouwdecreet. De commissie werkt aan een wetsvoorstel dat de mijnbouwactiviteiten in Guatemala wettelijk moet regelen, en vooral paal en perk stellen aan de wildgroei van grondconcessies voor de wilde zoektocht naar metaalertsen. Op 31 maart moest de commissie met haar taak klaar zijn, maar dat is alvast weeral eens niet het geval. De afgevaardigden houden de teugels stevig in handen als het gaat over de toekenning van nieuwe grondconcessies voor het onderzoek en het opgraven van metaalertsen.

De discussie over het wetsvoorstel mag gerust gerokken worden. Dat geeft de buitenlandse mijnbouwbedrijven rustig de tijd om nog meer Guatemalteekse grond te verdelen en in te palmen. We kennen allemaal de grote inspanningen van afgevaardigde Lucrecia Marroquín. Zij erkent het belang en de noodzaak van de opschorting van nieuwe grondconcessies om nog grotere problemen te voorkomen. Maar we hebben ook de demagogische speeches gehoord van zij die vinden dat we de buitenlandse investeerders niet mogen afschrikken. Alsof die buitenlandse investeringen het volk uit de armoede zullen halen.

Montana voert momenteel een propagandashow op om af te geraken van haar duister imago dat ze zelf heeft gecreëerd. Ze investeert een hoop geld om iedereen ervan te overtuigen dat ze het minimumloon uitbetaalt aan haar werknemers, en dat terwijl het Canadese Glamis Gold met 600 USD gaat lopen per ons (±28g) Guatemalteeks goud. Daarvan moet enkel nog de miserabele 1% voor de Guatemalteekse staat afgetrokken worden. En dan hebben we nog de luxewoordvoerder van de mijnbouwbedrijven, president Berger. Hij heeft nog maar eens laten zien hoe weinig respect hij heeft voor het volk dat hij verondersteld wordt te dienen. In plaats daarvan lacht hij ze in hun gezicht uit. Hij spot met allen die besloten om vreedzaam om op straat te komen om hun ongenoegen te uiten: "blijf toch gewoon thuis en loop niet het risico om zonnebrand op te lopen, er is al een speciale commissie, die zal de beslissingen in deze zaak wel nemen"

Wat zou u doen meneer de president indien men u op die manier zou behandelen ?
Wat zou u doen indien u in een dorp zou leven met 97% armoede ?
Wat zou u doen indien u zou moeten leven van het minimumloon, die luttele 1190 Quetzales (±119 Euro) per maand ?
Indien u de moeite had gedaan om eventjes met het volk mee te lopen, dan had u gezien dat er alleen maar vreedzame mannen, vrouwen en kinderen waren, vermoeid en blootvoets, met enkel dat beetje hoop dat iemand naar hen zou luisteren.

Meneer de president, de mensen organiseren geen optochten voor de sport, de mensen komen op straat uit wanhoop !!

Een reactie van Magalí Rey Rosa van Colectivo Madreselva op de gebeurtenissen van de laatste dagen rond mijnbouw in Guatemala in Prensa Libre (vertaling Dirk Govaert): http://www.prensalibre.com/pl/2006/marzo/31/138201.html
http://www.madreselva.com.gt/

Deel dit artikel