Mijnbouw, duurzame ontwikkeling in Guatemala ???

Back to the 80's

In 1965 gaf de militaire regering in Guatemala grote oppervlaktes gemeenschapsgronden in de buurt van het meer van Izabal in concessie aan het Canadese mijnbouwbedrijf INCO voor de exploitatie van een nikkelmijn. Die mijn was korte tijd operatief begin jaren '80. De activiteiten van INCO werden al snel vereenvoudigd door de repressieve militaire dictaturen die grote slachtingen aanrichtten onder de inheemse bevolking. In 2005 reikte de Guatemalteekse regering en uitbatingsvergunning uit aan de Compañía de Níquel de Guatemala, een filiaal van het Canadese Skye Resources, het actuele INCO.


Op 8 en 9 januari 2007 werden 450 politieagenten en 250 militairen ingezet voor de gedwongen ontzetting van verschillende gemeenschappen en de vernietiging van de huizen.

8 januari 2007

Een deurwaarder leest het gerechtelijk bevel tot ontzetting voor terwijl het mijnbouwbedrijf haar werknemers 65 Quetzales per dag betaalt om de huizen van de mensen te vernietigen. 80 Q'eqchi-families van de gemeenschap La Pista en 228 families van de gemeenschap La Unión werden brutaal uit hun huizen gezet en van hun land verdreven.
http://www.rightsaction.org/video/elestor

9 januari 2007

175 Q'eqchi-families van de gemeenschap La Revolución werden uit hun huizen gezet en van hun land verdreven om 1800 hectaren grond vrij te maken voor het mijnbouwbedrijf.
http://mimundo-jamesrodriguez.blogspot.com

Intussen is ook heel wat politie opgedoken in de gemeenschap La Paz (Alta Verapaz) waar nog een 80 inheemse families hetzelfde lot dreigen te ondergaan omwille van het feit dat hetzelfde mijnbouwbedijf beweert dat de gronden haar eigendom zijn.

Skye Resources Suite 1203-700 West Pender
www.skyeresources.com
Street Vancouver, BC, Canada, V6C 1G8
info@skyeresources.com

Deel dit artikel