Militaire industrie profiteert van Europees onderzoeksgeld

“Het hele proces lijkt ontworpen te zijn door lobbyisten, voor lobbyisten”, zegt Ben Hayes, TNI onderzoeker en auteur van het rapport. “In haar streven naar een verhoogde 'industriële competitiviteit' , heeft de EU het ontwerp van haar onderzoeksprogramma volledig uitbesteed aan de bedrijven die het meest te winnen hebben aan de uitvoering van dit programma.”

Militaire impact

Giganten in de militaire industrie, waaronder Thales, Finmeccanica, EADS en Saab, zijn enkele van de vele bedrijven waarop de Europese Commissie beroep heeft gedaan om haar subsidieprogramma voor onderzoek rond veiligheid en haar Binnenlandse Veiligheidsstrategie voor Europa, vorm te geven. Van de 46 contracten rond veiligheidsonderzoek die werden toegekend in het eerste jaar van het EU Framework Programme, werden er 17 (of 37%) geleid door militaire bedrijven.

Het rapport onthult ook de deelname van Israël aan het EU onderzoeksprogramma voor veiligheid. Dit is controversieel omwille van de systematische mensenrechtenschendingen door dit land. Israëlische actoren nemen deel aan 10 van de 46 projecten, en leiden er vier van. Het Counter Terrorism Bureau van Israel's National Security Council en het Israëlische leger zetelen bijvoorbeeld in werkgroepen van het Europese Security Research and Innovation Forum.

Geen controle

Er is nauwelijks democratische controle over dit programma en even weinig opvolging van de toepassing ervan. Het ontwerp van het onderzoeksprogramma werd, via uitbestedingen van opdrachten en het creëren van werkgroepen met 'experten' van bedrijven, in handen gegeven van ondernemingen in de veiligheids- en militaire industrie.

“Er is natuurlijk niets nieuws aan het feit dat regeringen bedrijven consulteren over hun beleid, zeker op EU niveau. Maar dit is wel een ernstig staaltje van het uitsluiten van parlementen en de maatschappij. Het hele proces is extreem ondemocratisch,” stelt Ben Hayes.

Het onderzoek analyseerde alle 95 projecten die werden gefinancierd onder het EU onderzoeksprogramma voor veiligheid tot eind 2008, samen met verschillende duizenden aanverwante Onderzoeks- en Ontwikkelingsprojecten van andere Europese programma's.

Inbreuken op mensenrechten

Volgens TNI promoten deze projecten de ontwikkeling van technologieën die systematische schendingen van mensenrechten met zich mee kunnen brengen.
Dit onder meer door het invoeren van gemilitariseerde grenscontroles, technologische bewaking en screening, de systematische verzameling en analyse van persoonlijke gegevens, geautomatiseerde doelzoekers, satellieten en verkenningstoestellen in de ruimte, en instrumenten voor 'crisismanagement'. Hoewel deze hoogtechnologische systemen kunnen worden gebruikt voor civiele toepassingen zoals ecologische observaties of verkeerscontrole, vertegenwoordigen ze tegelijk een nooit gezien binnendringen in en controleren van ons dagelijkse leven.

Je kan NeoConOpticon downloaden via www.tni.org

Meer info:

Transnational Institute (TNI) +31-20-6626608
Nina Brenjo +31 (0) 63 484 2129 (nina.brenjo (at) tni.org)
Ben Hayes   +44 (0) 20 8802 1882 (ben (at) statewatch.org)

Deel dit artikel