Miljoenen Syrische vluchtelingen in de kou


Terwijl de winter nadert, dreigen miljoenen Syrische vluchtelingen letterlijk in de kou te blijven staan. Abdul Rahman Attar, voorzitter van de Syrische Rode Halve Maan, roept op tot actie.

Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben meer dan 2 miljoen mensen Syrië toevlucht gevonden in de buurlanden sinds het begin van het conflict in 2011. Zo'n 4,25 miljoen Syriërs zijn ontheemd in eigen land. De meesten leven nu in een tent in een vluchtelingenkamp of in verlaten gebouwen. Daar vallen ze al snel ten prooi aan de weersomstandigheden. Velen hebben alleen maar de kledij die ze droegen toen ze moesten vluchten.

Vorig jaar kampte de regio nog met de koudste winter in 20 jaar. "De winter komt er weer aan", zegt Attar. "Kan je je voorstellen hoe de winter is voor 4 tot 5 miljoen mensen wiens huis vernield werd, nergens terecht kunnen en onder een boom of in een tent moeten overleven?" De vluchtelingen hebben dan ook veel nood aan noodhulpmateriaal zoals matrassen, dekens, keukensets.

Nu het schooljaar weer aangebroken is, zijn de mensen die hun toevlucht hebben gezocht tot schoolgebouwen weer dakloos. Het Internationale Rode Kruis doet een dringend beroep op de internationale gemeenschap voor financiële steun. De organisatie wil niet alleen intern ontheemden helpen, maar ook Syrische vluchtelingen in buurlanden als Libanon, Jordanië en Irak.

Op dit moment zijn er 9.000 vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan aan de slag.  "We hebben meer ondersteuning nodig voor onze logistiek en lopende kosten", aldus Attar. "We moeten dringend in onze vrijwilligers investeren. Ze zijn erg belangrijk voor levensreddende hulp tijdens het geweld, maar ze zullen zelfs nog belangrijker zijn na het conflict, omdat zij als enigen de positie hebben om een brug te bouwen tussen de verschillende partijen."

 De Syrische Rode Halve Maan is een van de sleutelorganisaties op de frontlinie van het conflict. De uitdagingen en risico's voor de hulpverleners worden elke dag groter. Sinds de start van het conflict stierven al 22 vrijwilligers tijdens het verlenen van hulp. "We rekruteren nieuwe vrijwilligers", vertelt Attar. "We zien tegelijkertijd dat er sommige vrijwilligers het land verlaten uit angst voor de aanvallen of zelfs gevangenisschap."Meer info:

Deel dit artikel