'Na twee dagen waren opvangcentra leeg'


'Bij onze partners in de Filipijnen komt de heropbouw sneller op gang dan in andere regio's'. Dat zegt Trias-medewerker Marc Vogelaers die net teruggekeerd is van een bezoek aan het getroffen eiland Antique.

Als programmacoördinator heeft Vogelaers een meeting bijgewoond met de vijf lokale partners van Trias in Antique. 'Deze ontmoeting was al lang vóór de doortocht van Haiyan gepland. Het was de bedoeling om de impact van onze samenwerking te evalueren. Dat is ook gebeurd, maar natuurlijk hebben we ook gepraat over de heropbouw die volop aan de gang is', vertelt Vogelaers.

De partners van Trias, die stuk voor stuk familiale boeren en kleine ondernemers ondersteunen, fungeren als draaischijf bij die heropbouw. 'Het is me opgevallen dat de heropbouw in de interventiezone van Trias veel vlotter verloopt dan elders in de getroffen gebieden. Na twee dagen waren de opvangcentra in Antique overigens al leeg. De mensen weten dat ze over hefbomen beschikken om hun economische activiteiten weer op te starten', aldus Vogelaers.


De partners van Trias tellen onder hun leden een 5.000-tal slachtoffers van de tyfoon. 'We proberen in totaal een budget van 125.000 euro vrij te maken. Dat zal niet volstaan om alle kosten te dekken. Maar door bijvoorbeeld kredietfondsen beschikbaar te stellen, zullen we wel een economische dynamiek op gang brengen', zo luidt het.

In de programma's van Trias is voorzien dat de partners in Antique vanaf begin volgend jaar op eigen kracht verder moeten. 'Ashi en Insol zijn vandaag al financieel zelfredzaam. De andere organisaties zullen misschien een beetje de tering naar de nering moeten zetten, maar ik ben ervan overtuigd dat ze hun werking op een professionele manier kunnen verderzetten', meent Vogelaers.

In de Filipijnen kunnen lokale organisaties subsidies krijgen indien ze onderling samenwerken rond economische ontwikkeling. 'In de meeste gebieden blijven deze subsidies ongebruikt, maar onze partners maken daar gretig gebruik van. Ze hebben geleerd om te lobbyen op alle overheidsniveaus. Dat sterkt me in de overtuiging dat ze de dienstverlening voor hun leden ook zonder de steun van Trias op peil kunnen houden.'

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel