Nieuw slachtoffer in de vredesgemeenschap San José de Apartado in Colombia.

Een brutale moord en geruchten over aanvalsplannen en moordplannen van de paramilitairen zaaien angst in de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó.

Moord en bedreigingen.

Het geweld laait weer op in de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó. Op 15 mei, werd Francisco Puerta lafhartig vermoord in het station van Apartado. Twee gewapende mannen konden verschillende schoten op hem afvuren, zich daarna probleemloos een weg banen door de menigte ,waaronder zich ook politie bevond en  ontkomen. Francisco was een leider van de boerenbeweging en ex-coördinator van de humanitaire zone van Miramar.
Een kleine week daarvoor, op 9 mei, werden 3 vrouwen ontvoerd en bedreigd door drie paramilitairen. Ze werden verplicht informatie te geven over leiders en leden van de vredesgemeenschap. De paramilitairen dreigden met grootscheepse moordpartijen en bloedbaden binnen de vredesgemeenschappen. Toen bleek dat de drie geen lid waren  van de vredesgemeenschap, werden ze vrijgelaten.

Korte geschiedenis van de Vredesgemeenschappen.

Colombia telt een twaalftal vredesgemeenschappen. De in 1997 gestichte gemeenschap ‘San José de Apartadó’ is één van de meest gekende. De Vredesgemeenschappen (Comunidades de Paz) in Colombia leggen de nadruk op burgerlijk en vreedzaam verzet tegen het gewapend conflict in hun land. Ze eisen het recht op om buiten het conflict te blijven en vormen daartoe gemeenschappen van mensen die vreedzaam willen leven. Hun weigering om gewapende actoren (inclusief het leger) op hun grondgebied toe te laten, wordt echter door de regering en de paramilitairen vaak geïnterpreteerd als verdekte steun aan de guerrilla. President Uribe heeft zich al van toen hij nog gouverneur van Antioquia was uitermate negatief uitgelaten over de vredesgemeenschappen. Reeds tien jaar houden de Vredesgemeenschappen hun weerstand vol. Dat hun vreedzame tactiek en hun neutrale positie binnen het conflict de regering en de paramilitairen niet zint, bewijzen de 178 dodelijke slachtoffers en de 500 misdaden tegen de menselijkheid die de laatste tien jaar kenmerken. Het overgrote deel van die moorden en verdwijningen blijven tot vandaag de dag onopgelost en de daders onbestraft.

Brief aan president Uribe.

Ondanks het gebrek aan steun en de kritiek van president Uribe, kunnen de Vredesgemeenschappen op heel wat steun rekenen, ook vanuit de internationale gemeenschap .  Van 23 tot 26 maart 2007 werd in San Jose de Apartadó de tiende verjaardag van de vredesgemeenschap gevierd. Er waren delegaties van de mensenrechtenorganisaties en slachtofferbewegingen van over heel Colombia aanwezig en  27 afgevaardigden van organisaties uit 14 verschillende landen, waaronder ook België. Naar aanleiding van de moord op Francisco Puerta werd een brief gericht aan president Uribe met de vraag zijn autoriteit als president te gebruiken om een aanvalsplan tegen en verdere moorden binnen de Vredesgemeenschap tegen te gaan en de moord op Francisco Puerta te onderzoeken, uit te klaren wie de daders zijnen hun voor het gerecht te brengen. Broederlijk Delen heeft de protestbrief gericht aan president Uribe mee ondertekend.

Meer informatie over de Vredesgemeenschap San José de Apartadó (in het Spaans) is te vinden op www.cdpsanjose.org


 

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel