Nieuwe toestroom Syrische vluchtelingen naar Irak


Duizenden Syriërs zoeken hun heil in de Koerdische regio van Irak. Deze nieuwe toestroom van vluchtelingen is het gevolg van oplaaiende gevechten in het noorden van Syrië en de heropening van de grens bij de Syrische/Koerdische plaats Peshkabur. Meer dan 30.000 mensen, vooral vrouwen, kinderen en bejaarden, staken afgelopen dagen de grens over.
Irak is een land dat zelf nog wordt geregeerd door armoede en onzekerheid.  Met de toestroom van vele nieuwe vluchtelingen, komen de voorzieningen in de regio verder onder druk te staan. De enorme hitte op dit moment maakt de situatie zo mogelijk nog moeilijker.

 

Kampen, scholen en moskeeën

Tijdelijke kampen moeten de nieuwe vluchtelingen opvangen. Er zijn drie grote opvangkampen in de regio: Domiz in de provincie Dohuk, waar 59.000 Syrische vluchtelingen verblijven, eind deze maand wordt Dara Shakran in de provincie Erbil geopend voor 15.000 mensen. Eind november ontfermt de regio Sulaymaniyah zich over 12.000 vluchtelingen. Verder hebben veel mensen onderdak gevonden in scholen of  moskeeën. 

 

Hulpverlening

De Irakese Rode Halve Maan speelt sinds het begin van de Syrische vluchtelingeninstroom een belangrijke rol in de hulpverlening. De organisatie zorgt voor warme maaltijden, drinkwater, voedselpakketten, tenten, eerstehulpkits en psychosociale hulpverlening. Dr. Salaheddine Ali Saleh van de Rode Halve Maan in Suaymaniyah: "Het probleem is dat we niet hadden verwacht dat er zo veel mensen in zo'n een korte tijd hier zouden arriveren. Maar we doen ons best mensen zo goed mogelijk te helpen. Dagelijks houden we hun situatie in de gaten en proberen onze hulp aan te passen waar nodig."

Deel dit artikel