Nieuwe vredesambassadeur Alliet

NIEUWE VREDESAMBASSADEUR ALLIET: ‘REGERING MOET EINDELIJK REGULARISEREN’

BRUSSEL (KerkNet/PCV) - Daniël Alliet is sinds donderdagavond samen met de vzw Within Without Walls de nieuwe vredesambassadeur van Pax Christi Vlaanderen. Alliet neemt die taak al meteen bijzonder ter harte. Hij roept de federale regering op eindelijk werk te maken van de regularisatie.

Daniël Alliet is sinds 22 jaar als pastoor voor de Nederlandstaligen actief in de kansarme wijken rondom de Begijnhofkerk in Brussel. “Al kort nadat ik er aankwam, ging het Klein Kasteeltje open zodat ik al meteen met het asielvraagstuk geconfronteerd werd. Van de aanvragen werd destijds nauwelijks 10% erkend, waardoor wij ook al snel met de problematiek van de mensen zonder papieren geconfronteerd werden.

Twaalf jaar geleden gingen wij met een delegatie van de vier parochies uit de Brusselse benedenstad naar kardinaal Godfried Danneels. Wij vroegen dat de katholieke Kerk een standpunt zou innemen over het migrantenvraagstuk. Kort daarna, in november 1995, verscheen de bisschoppelijke brief: ‘Migranten en vluchtelingen in ons midden’.”

“België en Vlaanderen hebben de migranten, die vaak ook het werk doen dat niemand wil, nodig. Het is problematisch dat de overheid alleen geneigd lijkt mensen voor knelpuntberoepen, zoals ingenieurs of verpleegsters, te aanvaarden. Ook laaggeschoolden moeten een kans krijgen. Het kan toch niet dat zij als slaaf behandeld worden. Migranten in sectoren zoals de horeca, de bouw of de tuinbouw verdienen evenveel respect.
Europa heeft echter een ‘directief van de schaamte’ afgekondigd, waardoor uitgeprocedeerde asielzoekers tot achttien maanden kunnen opgesloten worden. Europa lijkt bovendien steeds meer geneigd enkel nog economisch interessante migranten te accepteren.
 
De politieke partijen in ons land beloven al drie jaar een regularisatie, maar de komende verkiezingen zorgen ervoor dat die steeds weer wordt uitgesteld. Al in mei was er een toezegging, maar vandaag wachten wij nog steeds. Voor de mensen die wachten op hun regularisatie is dat een catastrofe. De stress en wanhoop bij hen is bijzonder groot. Gelukkig is er ook de steun van de studenten, die voor deze groep hun stem verheffen. Wij moeten ervoor zorgen dat deze groep asielzoekers niet de dupe wordt van de financiële crisis.”

Pax Christi DOOR:

Deel dit artikel