Nobelprijskandidaat Samuel roept Belgische regering op tot actie voor het klimaat

© Thomas De Boever
© Thomas De Boever

 

Deze ochtend was Samuel Conde Colque, het campagneboegbeeld van Broederlijk Delen, op bezoek bij premier Yves Leterme en federaal klimaatminister Paul Magnette. Daniël De Klerck, voorzitter van Broederlijk Delen, en Pol De Greve, directeur, overhandigden hen in het bijzijn van Samuel het resultaat van de petitie ‘Nomineer Samuel voor de Nobelprijs voor Duurzame Ontwikkeling’.

Totnogtoe (15u33) gaven 45.425 personen hun steun aan de politieke eisen. Hun stem wordt versterkt door een aantal belangrijke middenveldorganisaties, politici en bekende Vlamingen.

Samuel, een kleinschalige boer op de Boliviaanse Andeshoogvlakte, heeft de klimaatverandering niet veroorzaakt. Maar hij ondervindt er wel als eerste de gevolgen van: extreme droogte, woestijnvorming en voedseltekort. Zoals de meeste van zijn collega’s in het Zuiden, wordt hij gedwongen zich aan te passen. Met verstandig waterbeheer, irrigatie, herbebossing en aangepaste landbouwtechnieken heeft hij vandaag voldoende voedsel, stopt hij de milieuvernietiging en werkt hij aan een duurzame toekomst. Zo realiseert hij zijn eigen plannen in de strijd tegen armoede en onrecht.

Daarom nomineert Broederlijk Delen Samuel – en via hem onze partnerorganisaties in het Zuiden - voor een symbolische Nobelprijs voor Duurzame Ontwikkeling.

Samuel getuigt: ‘De omstandigheden op de altiplano worden steeds harder. Via onze plaatselijke organisatie Equipo Kallpa hoorden we dat dit verband houdt met de klimaatverandering, een fenomeen waar we niet verantwoordelijk voor zijn.. Het is duidelijk dat wij boeren op de altiplano, daar vandaag al de gevolgen van zien. We moeten dus wel rekenen op jullie steun om die klimaatopwarming te stoppen en ons te helpen de gevolgen ervan te overwinnen.’

Daniël De Klerck, voorzitter van Broederlijk Delen, zegt: ‘Klimaatopwarming is vandaag een realiteit op de altiplano in Bolivia, maar het is ook een bezorgdheid voor vele mensen in het Noorden. En het is een belangrijk agendapunt voor al onze beleidsmensen. De klimaatopwarming leert ons dat we op een andere manier moeten omgaan met onze aarde. Op een meer duurzame wijze.’

Sinds de start van de campagne op 17 februari 2010, kon iedereen Samuel nomineren. Hiermee vraagt Broederlijk Delen onze politieke leiders om een rechtvaardig klimaatakkoord:

  • dat het recht op duurzame ontwikkeling van het Zuiden erkent en beschermt
  • dat arme landen steunt met groene technologie en met geld voor adaptatie
  • dat zorgt voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de EU, met 40 % tegen 2020, en 80-95 % tegen 2050.

 

België en Europa hebben hier een belangrijke verantwoordelijkheid op te nemen. Jo Dalemans, beleidsmedewerker rurale ontwikkeling bij Broederlijk Delen: ‘Europa ambieert koploperschap inzake actie tegen de klimaatopwarming. We rekenen op onze overheid om deze ambitie tijdens de tweede helft van 2010 volop te steunen als voorzitter van de EU. Wij rekenen erop dat de massale steun van personen en middenveld in Vlaanderen, onze overheid inspireren tot de nodige daadkracht tijdens haar voorzitterschap.’

De campagne van Broederlijk Delen loopt nog tot zondag 4 april 2010.
Samuel nomineren kan nog steeds via www.nomineersamuel.be .

 

Voor meer informatie

In de pershoek van Broederlijk Delen vindt u de belangrijkste beelden in hoge resolutie van onze fotograaf Thomas De Boever.
Bekijk de lijst van belangrijke middenveldorganisaties, politici en bekende Vlamingen die Samuel nomineerden.

Jo Dalemans – Beleidsmedewerker Duurzame Rurale Ontwikkeling
gsm: 0473.74.93.89
jo.dalemans@broederlijkdelen.be

Karel Ceule – persverantwoordelijke
gsm: 0476.33.02.21
karel.ceule@broederlijkdelen.be

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel