Nog maar 350 Amerikaanse kernwapens in Europa? We tellen af!

De VS hebben de Duitse luchtmachtbasis in Ramstein geschrapt van de lijst van te inspecteren luchtmachtbasissen met Amerikaanse kernwapens in Europa. Het lijkt er op dat er geen Amerikaanse kernwapens meer opgeslagen zijn in Ramstein! Andere Europese militaire vliegvelden als Kleine Brogel of het Duitse Büchel staan wel nog op de lijst.


"Als dit werkelijk het geval is, betekent dit dat er momenteel naar schatting nog 350 Amerikaanse B61-bommen in Europa zijn gestationeerd", zegt Hans Kristensen, directeur van het Nuclear Information Project van de Federation of American Scientists (FAS) op de website van de federatie.

De inspecteurs krijgen een lijst van de Amerikaanse luchtmacht met vliegvelden die ze moeten aandoen. Op de jongste lijst, die dateert van januari 2007, komt Ramstein niet meer voor, terwijl dat in 2005 wel nog het geval was.

Het huidige aantal Amerikaanse kernwapens in Europa wordt geschat op 350. Dat is slechts een fractie van het aantal kernwapens dat ontplooid werd tijdens de Koude oorlog (begin jaren '70 hadden de VS 7300 kernwapens in Europa), maar nog steeds een relevante nucleaire dreiging.

De Amerikaanse nucleaire aanwezigheid in Europa is vandaag ongeveer even groot als de volledige Franse nucleaire macht, ze is groter dan het Chinese nucleaire arsenaal en groter dan de nucleaire aanvalsmogelijkheden van Israel, India en Pakistan samen.

Ondanks de recente afslanking heeft de Nucleair Planning Group van de NAVO in juni dit jaar nog maar eens beklemtoond dat het belangrijk is dat er Amerikaanse nucleaire wapens in Europa gestationeerd blijven, om "de vrede te bewaren, druk te voorkomen en elke oorlog af te wenden".

De NATO stelt grote waarde te hechten aan de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in de Europese NAVO-landen ook al kan ze geen vijand bedenken waartegen deze kernwapens ons moeten beschermen, "they provide an essential political and military link between the European and North American members of the Alliance."

Daarom blijven er op de luchtmachtbasissen van Kleine Brogel (België), Büchel (Duitsland), Lakenheath (GB), Aviano, Ghedi Torre (Italië), Volkel (Nederland) en Incirlik (Turkije) nog steeds Amerikaanse kernwapens opgeslagen.

www.bomspotting.be

Deel dit artikel