Ondernemende pater creëert meerwaarde voor Congolese boeren

Op de reisweg naar Bas-Congo heeft de Trias-delegatie onder leiding van Piet Vanthemsche dinsdag halt gehouden bij Charles Kusika. Deze geestelijke staat aan het hoofd van een verwerkingsfabriek voor maniok en blinkt uit door innovatief ondernemerschap.Charles Kusika stampte zijn fabriek twee jaar geleden uit de grond in Kimpese, een stadje van 40.000 inwoners dat gelegen is langs de belangrijkste verbindingsweg tussen de hoofdstad Kinshasa en de havenstad Matadi. Zijn verwerkingseenheid specialiseert zich in de productie van maniokmeel en chikwangue, een soort maniokbrood dat niet veel smaak heeft maar erg voedzaam is.

'Hygiëne is het ordewoord in deze fabriek', vertelt landendirecteur Jos Van Mierlo van Trias. 'De producten worden netjes verpakt en onder een label worden ze verkocht als nicheproduct. We gebruiken de expertise van père Charles en de nabijgelegen onderzoeksinstelling Istach om de verwerking van landbouwproducten in onze interventiezones naar een hoger niveau te tillen.'

Momenteel is Kusika trouwens op zoek naar een geschikte formule om maniokmeel toe te voegen aan tarwe om er brood van te maken. Zonder afbreuk te doen aan de smaak van dat brood. 'Als dat lukt, zullen bakkers niet meer zo afhankelijk zijn van geïmporteerde tarwe en ontstaat een nieuwe afzetmarkt voor de lokale boeren', aldus Van Mierlo.

Na het bezoek aan de fabriek hervatte de delegatie onder leiding van Piet Vanthemsche de tocht naar Lukula. Daar staan woensdag en donderdag terreinbezoeken gepland bij cacaotelers, palmolieboeren, marktventers en mototaxi-chauffeurs.  

Eerdere berichtgeving over de Congo-reis:
Vanthemsche aanhoort grieven van boerenleiders in Kinshasa
'Bezoek Vanthemsche is mooie kans'

Lees ook het dagboek van Piet Vanthemsche
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel