Ondernemers uit El Salvador doen week lang know how op

Hoe maak je van een stad een toeristische hoogvlieger? Hoe breng je lekkernijen uit de streek aan de man? En waar vind je nog echte vakmensen? In West-Vlaanderen, met zijn toeristische topbestemmingen en talloze ambachtelijke winkels, kennen ze het antwoord op zulke vragen. Daarom heeft een delegatie van ondernemers uit het Latijns-Amerikaanse land El Salvador deze Vlaamse provincie uitgekozen voor een intensieve studiereis. Een week lang wisselen de Salvadoreense ondernemers ervaringen uit met hun Vlaamse “collega’s”, om weer met een koffer vol bedrijfsideeën te vertrekken naar hun thuisland. El Salvador kijkt dus de ‘kunst van het ondernemen’ af van Vlaanderen. De Vlaamse ngo Trias, die zich inzet voor kleine ondernemers wereldwijd, en de zelfstandigenorganisatie Unizo leiden het bezoek in goede banen.

U bent welkom voor een ontmoeting met de Vlaamse en Salvadoreense ondernemers tijdens een bedrijfsbezoek, of bij de ontvangst van de delegatie op het Stadhuis van Brugge.


1. Wat?

Delegatie van ondernemersbeweging (FADEMYPE) uit El Salvador wisselt week lang (donderdag 23 augustus – donderdag 30 augustus) uit met ondernemers uit Noord West-Vlaanderen (UNIZO). De ngo TRIAS, die een brug slaat tussen ondernemers over de hele wereld, begeleidt het proces.

2. Wanneer en waar?

Wat Wanneer waar
zaterdag 25 augustus, 9.30u ontvangst op Stadhuis in Brugge Stadhuis Brugge
dinsdag 28 augustus, 16.00u Bedrijfsbezoek: timmer-en schrijnwerkerij Marc Vandenbogaerde in Bredene (bedrijf viert dit jaar ook 125 jaar jubileum) Marc Vandenbogaerde, Sluizenstraat 180B, Bredene Tel: 059/33 03 84
woensdag 29 augustus, 9.00u Bedrijfsbezoek: zuivelboerderij Baliehof in Jabbeke Luc Callemeyn, Gistelsteenweg 577, Jabbeke-Zerkegem Tel: 050/81 11 02, gsm 0477/41 61 07
Woensdag 29 augustus, 11.00u Bedrijfsbezoek: chocolatier Joost De Muyt in Beernem Joost De Muyt, Bloemendalestraat 4, Beernem Tel: 050/78 13 97

Uiteraard bent u ook op een ander moment tijdens het bezoek (23-30 augustus) welkom voor een ontmoeting.

3. Info en contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
  • Karen Torben Nielsen (communicatieverantwoordelijke Trias): 02/548 01 20
  • Sarah De Smet (verantwoordelijke voor Unizo bij Trias, begeleidt het bezoek): 0479/65 32 09
  • Frederik Serruys (Unizo-regiodirecteur Noord West-Vlaanderen) : 050/33.13.13 of 059/55.19.19
TRIAS?
Trias is een Vlaamse ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor ondernemende mensen in veertien landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Trias en haar lokale partnerorganisaties organiseren daarom vormingen (bedrijfsbeheer, boekhouding, ...) en verlenen microkredieten.
In totaal steunt Trias zo’n 240.000 mensen wereldwijd.

FADEMYPE?
Fademype is een ondernemersbeweging uit El Salvador met zo’n 3.200 leden. Ze biedt vormingen aan, verstrekt microkredieten en steunt de lokale economische ontwikkeling. Fademype is een partnerorganisatie van Trias in El Salvador.
Alle achtergrond-informatie: www.unizo.be/trias of www.triasngo.be.

4. Profiel delegatie uit El Salvador

* Miguel Lopez, directeur ondernemersbeweging Fademype
Miguel Lopez, sinds 2005 directeur van Fademype, is een specialist op het vlak van microfinanciering. Tijdens de burgeroorlog in El Salvador (1980-1992) werkte hij aan hulpprogramma’s voor de arme bevolking op het platteland, waarbij hij verschillende keren terecht kwam in de vuurlinie tussen leger en guerrilla. Samen met zijn gezin emigreerde hij daarop naar Canada, maar na de oorlog keerde hij terug naar El Salvador, waar hij zich steeds verder toegelegd heeft op microfinanciering.

* Ana Ruth Calero
Ana Ruth Calero is een zelfstandige onderneemster in de food-sector. In de jaren ’90 werkte ze voor een Italiaanse ontwikkelingsorganisatie aan de lokale economische ontwikkeling in Midden-Amerika. In 2004 besloot ze het roer in eigen handen te nemen en zelf onderneemster te worden. Sindsdien baat ze met een aantal anderen een restaurant uit in het stadje Santo Tomas. Ze kookt niet alleen, maar lobbyt ook –met succes- voor een ondernemersplatform bij de lokale overheid.

* Margarita Rivas
Margarita Rivas is van oorsprong een lerares in het middelbaar onderwijs, maar droomde er altijd van om schrijnwerker te worden. Vijftien jaar geleden maakte ze haar droom waar, en begon ze zich in haar vrije tijd om te scholen tot schrijnwerker. Nu legt ze zich toe op artistieke producten. In 1998 werd Rivas –als enige vrouw- lid van de schrijnwerkersgroep Carpinsal, waar ze het tot bestuurslid schopte. Intussen is ze voorzitster van het ondernemersplatform Redga, dat ondernemers groepeert om samen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de vrije handelsakkoorden met de Verenigde Staten.

* Marjolein Groenewegen
Adviseur van Trias in El Salvador. Zij begeleidt de Salvadorenen tijdens hun verblijf in West-Vlaanderen en vertaalt waar nodig.
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel