Ontwikkelingshulp onder druk door vluchtelingencrisis

Syrische vluchtelingen komen aan in Lesbos

De vluchtelingencrisis dreigt de nationale budgetten voor ontwikkelingshulp in West-Europa te ondermijnen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon deed gisteren (woensdag) een oproep om de verplichtingen aan arme landen niet te verzaken.

Bans oproep komt twee dagen nadat tijdens een donorconferentie van de VN was gebleken dat landen "dramatisch" bezuinigen op hun ontwikkelingshulp. In 2014 werd 560 miljoen dollar toegezegd, dit jaar was dat ongeveer 77 miljoen dollar.

De secretaris-generaal zei dat budgetten voor ontwikkelingshulp niet moeten lijden onder hoge kosten op andere gebieden. Het weghalen van geld uit ontwikkelingsbudgetten kan de problemen waar de internationale gemeenschap momenteel mee kampt, bestendigen, waarschuwde hij.

"Minder ontwikkelingshulp om de kosten van de vluchtelingenopvang te betalen, is contraproductief en veroorzaakt een vicieuze cirkel van slechtere gezondheidszorg en onderwijs, en minder kansen op een beter leven voor miljoenen kwetsbare mensen in alle hoeken van de wereld", zei Ban.

Malta

Europese en Afrikaanse leiders zijn op 11 en 12 november op Malta bijeen om te praten over financiële steun aan Afrika via een speciaal Trust Fund, met als doel de vluchtelingenstroom in te dammen. Er wordt echter gevreesd dat de financiering van het fonds ten koste zal gaan van de officiële ontwikkelingshulp. Woensdag werd nog geen overeenstemming bereikt over een concreet bedrag, er werden slechts enkele tientallen miljoenen toegezegd door Europese landen.

Volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), was de ontwikkelingshulp stabiel in 2014, na een historisch maximum in 2013. Maar de hulp aan de allerarmste landen bleef dalen.

Nick Hartmann, directeur van de Partnerships Group bij het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP), benadrukte maandag dat zijn organisatie geld van lidstaten nodig heeft om de kwetsbaarsten en armsten te helpen. Het UNDP heeft in het afgelopen jaar bijstand verleend in een aantal crises, en het leven van 11,2 miljoen mensen verbeterd. Er werden bijna een miljoen banen gecreëerd in 77 landen, waarvan de helft naar vrouwen ging.

Lagere bijdragen uit belangrijke donorlanden en ongunstige wisselkoersen hebben echter een neerwaartse trend veroorzaakt in de financiering. Hartmann zei dat een aantal partners, mede vanwege de migrantencrisis, onder grote druk staat.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels