Oorlog tegen terrorisme: Anders bekeken

Vormen twee uiteenlopende artikels samen een ‘dossier’? Hier laten we alleszins eens twee niet-alledaagse stemmen aan het woord over de Oorlog tegen het Terrorisme.
De Indische Corinne Kumar is vredesactiviste in een lokale groep van Vrouwen in het Zwart en leidt een Noord-Zuid NGO. Ze schreef deze tekst recht vanuit het hart, in een heel eigen, bijna poëtische stijl; het gaat over de verontwaardiging die ‘op de hoek van de straat’ leeft omtrent wat onder de dekmantel van de Oorlog tegen het Terrorisme plaatsgrijpt.
Clemens Ronnefeldt schraapt voorstellen bijeen over hoe diezelfde ‘Oorlog’ ook had kunnen gevoerd worden – maar dan met niet-militaire middelen. Honderd-en-een middelen zijn er: hij noemt er slechts enkele van; de creativiteit van de vredesbeweging en van de politici kan er op voortborduren.

Werkten mee aan dit dossier:
Corinne Kumar - vertaald door Rita De Bruyne
Clemens Rading – vertaald door Peter Jochems


 

 

Van op een Hoek In Arab Street

Corinne Kumar weet ‘van huis uit’ wat terrorisme betekent en dat geweld en tegengeweld elkaar versterken. Ze is vredesactiviste bij de Indische afdeling van Vrouwen in het Zwart. Die groep ontstond toen in 1993 de aloude moskee Babri Masjid tegen de vlakte ging, wat de start vormde van een golf fundamentalistisch religieus geweld. Sinds dan houden ze elke week in Bangalore een geweldloze wake met vijftig tot soms honderden vrouwen. Op het World Social Forum in Mumbai, India (19/01/04) organiseerden zij een actie van Women in Black waar duizenden vrouwen aan deelnamen.
Corinne Kumar schrijft – bijna poëtisch – de gevoelens van verontwaardiging neer, opgeroepen door de wijze waarop de Oorlog tegen het Terrorisme door de VS gevoerd wordt: van Abu Ghraib tot en met het bombarderen van een bruiloft in de woestijn…

Lees meer

Deel dit artikel