Operatie Nato Game over - Waar de vrede op het spel staat, is geweldloze interventie noodzakelijk

In 2010 wakkerden de Bomspotters de discussie rond de NAVO-kernwapens opnieuw aan. Duizenden mensen namen deel aan acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit deed stof opwaaien tot in de VS. De kernwapens liggen er nog steeds maar Vredesactie geeft niet op.

In aanloop naar de NAVO-top in mei 2012 in Chicago breiden we de campagne uit. Wij willen geen rakettenschild, geen NAVO-soldaten in Libië of Afghanistan, geen nutteloze en gevaarlijke kernwapens in ons land. De NAVO creëert meer problemen dan ze oplost. Een militaire alliantie van een selecte club landen die wereldwijd oorlog voert, die kernwapens heeft en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede. Blijf niet aan de zijlijn staan afwachten. Doe mee aan operatie NATO GAME OVER van Vredesactie.
De komende maanden zijn opnieuw cruciaal voor de toekomst van de kernwapens in Kleine Brogel. De NAVO-lidstaten raakten het op de laatste top in Lissabon in 2010 niet eens over de rol van de Amerikaanse kernwapens in Europa. Daarom wordt die discussie vandaag verdergezet in het kader van de NATO Deterrence and Defense Posture Review. De NAVO gaat op zoek naar de juiste mix tussen conventionele en nucleaire wapens en bekijkt waar die wapens ontplooid moeten worden.

Op de volgende grote NAVO-top op 20 en 21 mei 2012 in Chicago, debatteren staatshoofden en regeringsleiders over de militaire interventies van de NAVO én nemen ze een beslissing over de aanwezigheid van de Amerikaanse NAVO-kernwapens in België en in Europa.


Waar de vrede op het spel staat, is geweldloze interventie noodzakelijk.

Operatie NATO GAME OVER gaat van start. Een geweldloos offensief met drie actielijnen:
 • Geweldloze interventie: doe het zelf Humanitaire interventies zouden geweld moeten stoppen. De militaire interventies van de NAVO doen conflictsituaties escaleren en zorgen daardoor voor nog méér geweld. Het stoppen van de NAVO is dus dé humanitaire interventie bij uitstek. Promoveer je basketploeg, koffiekletsclub, vakbondsdelegatie ... tijdelijk tot interventieteam, en voer vanaf nu tot aan de volgende NAVO-top in mei 2012 je eigen geweldloze humanitaire interventie uit op één van de elf NAVO-gerelateerde locaties uit onze hitlist.

  Download de praktische Doe-het-zelf-gids op
  www.vredesactie.be.
  Kies je actiedoel, roep de hulp in van onze actiecoach en ga ervoor.

  Mission completed? Dan komt jouw actie online in het interventie-overzicht op www.vredesactie.be.

 • 1 april 2012: internationale geweldloze interventie in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.
  Op zondag 1 april 2012 nemen internationale delegaties deel aan operatie NATO GAME OVER met een geweldloze interventie in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Vredesactie rekent ook op jouw deelname aan het interventieteam. Bereid je voor. In het hele land worden trainingsdagen NATO GAME OVER georganiseerd.
  Deelname is gratis. Inschrijven kan via www.vredesactie.be.

  Willen vrienden en familieleden liever niet mee op het NAVO-terrein? Geen probleem. Breng ze mee om jou van aan de zijlijn te ondersteunen, aan te moedigen, uit te wuiven. Bussen vanuit heel België zorgen dat je veilig ter plaatste geraakt en weer thuis. Neem contact met een regionale groep voor een busticket. Alle info op www.vredesactie.be.
 • Stel het bestaansrecht van de NAVO in vraag met 'Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden' .
  De Romein Cato de Oudere bleef het jarenlang herhalen: "Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden." Uiteindelijk werd hij gehoord, en Carthago verwoest.
  Onze variant op dit bekende citaat is radicaal vredelievend. Maar de bedoeling is dezelfde. Want een selecte club van rijke landen die wereldwijd oorlog voert, die kernwapens heeft en bereid is ze als eerste te gebruiken, vormt een gevaar voor de wereldvrede.

  Bestel de pin 'Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden' via www.vredesactie.be, speld ze op en provoceer omstaanders tot een discussie. Achtergrondinfo over de NAVO en slimme discussie-tips vind je op onze website. Maak een foto van jezelf met de pin en schrijf ons wat voor gesprekken of andere reacties de pin veroorzaakte.

  Mail overigens@vredesactie.be voor publicatie online.
  Ben je artiest, docent, .... kortom, iemand met een publiek? Wees net zo hardnekkig als Cato de Oudere en spreek de zin telkens opnieuw voor je gehoor uit.

  Laat ons via overigens@vredesactie.be weten dat je meedoet.

Heb je vragen? Zin om mee te doen maar twijfel je nog?
Neem contact met Vredesactie Patriottenstraat 27, 2600 Berchem, info@vredesactie.be, 03 281 68 39 of met een regionale groep of contactpunt uit jouw buurt.
Vredesactie DOOR:

Deel dit artikel