Opleidingsmodule van Syntra West bekoort Oegandese starters

De opleidingsmodule die Syntra West ontwikkeld heeft voor starters in Oeganda, is rijp voor nationale verspreiding. Dat blijkt uit een studiebezoek van Daan Janssens en Emanuel David.

oegandatrainingen

Elk jaar belanden 400.000 Oegandese jongeren op de arbeidsmarkt, terwijl die slechts 30.000 nieuwkomers kan absorberen. De overgrote meerderheid raakt niet aan een job en moet dus een eigen zaak starten om het hoofd boven water te houden. Zonder beroepsopleiding is de kans op mislukking in de opstartfase heel groot.

Praktijkkennis

Om de kwaliteit van de beroepsopleidingen naar een hoger niveau te tillen, doet Trias al twee jaar een beroep op Syntra West. Deze Vlaamse aanbieder van opleidingen werkt op jaarbasis met 2.500 freelance docenten en 60.000 cursisten. 'Wat de aanpak van Syntra bijzonder maakt, is dat de opleidingen gegeven worden door actieve ondernemers. Dat garandeert de overdracht van veel praktijkkennis', zegt Trias-medewerker Daan Janssens.

De systematische inschakeling van ervaren ondernemers als docent is nieuw voor Ussia en Tunado, de twee ondernemersverenigingen die Trias Oeganda steunt. 'Uit de studiereis is gebleken dat deze manier van werken aanslaat. De levensechte getuigenissen en praktijkvoorbeelden maken de lessen levendiger en verhogen de gebruikswaarde van de leerstof.'

Nationale schaal

In het verleden was het opleidingsaanbod van de Oegandese ondernemersverenigingen gefocust op technische vaardigheden. Hoe je die vaardigheden moet aanwenden om een inkomen uit de markt te puren, bleef voor de meeste startende ondernemers een raadsel. Daarom hebben Trias en Syntra West ook een speciale opleidingsmodule rond ondernemerschap ontwikkeld.

'De module biedt een belangrijke meerwaarde, maar we moeten nog enkele drempels wegwerken', zegt Emanuel David van Syntra West. Zo is het drukken van de handboeken behoorlijk duur er is nood aan visueel materiaal, zodat de opleidingen ook in de diverse lokale talen van Oeganda gegeven kunnen worden. Eenmaal de knelpunten weggewerkt zijn, willen de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en het Oegandese ministerie van Onderwijs de opleidingsmodule op nationale schaal helpen verspreiden.

Nieuwe opleidingsmodule

Voor Syntra West en Trias is de kous daarmee nog niet af. Veel jongeren die willen ondernemen in de voedingsindustrie geven tijdens hun beroepsopleiding te kennen dat het wettelijk verplichte standaardiseringslabel van de overheid hun slaagkansen fnuikt. 'Om dit euvel te verhelpen, willen we een nieuwe opleidingsmodule ontwikkelen', zeggen Janssens en David in koor. Die module moet voorkomen dat de meest kwetsbare ondernemers steevast uit de boot vallen door strenge regels op het vlak van voedselveiligheid.

De bestaande opleidingsmodule wordt op 4 juli aan het brede publiek voorgesteld tijdens een ontmoetingsavond in Brugge. Wie dit evenement wil bijwonen, kan zich hiervoor inschrijven.

Steun Trias en Syntra West met het verbeteren van de beroepsopleidingen in Oeganda

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel