Origineel voorlichtingsinstrument oogst veel bijval

eri manualHet Oegandese kantoor van Trias begeleidt familiale boeren bij hun omschakeling naar een meer marktgeoriënteerde landbouw. De specifieke aanpak werd vertaald in een origineel voorlichtingsinstrument, dat gretig gebruikt worden door lokale voorlichters.Samen met het Internationaal Centrum voor Tropische Landbouw werkte Trias vijf jaar geleden een specifieke aanpak uit voor kansarme boeren in Oeganda. De zogeheten ERI-benadering moet de boeren helpen om een winstgevende bezigheid te maken van hun landbouwactiviteiten.

"Een belangrijk aspect is dat de boeren hun gewaskeuze moeten laten afhangen van de marktvraag. Het heeft geen zin om een gewas te oogsten en dan pas na te denken over de verkoop", zegt landendirecteur Paul Allertz. De aanpak van Trias combineert die economische invalshoek met de nodige aandacht voor voedselzekerheid en een duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

De methode heeft intussen haar deugdelijkheid bewezen. Ongeveer 40 procent van de 1.500 boerengroepen die werden voorgelicht, zijn er intussen in geslaagd om voor hun gewassen een goede opkoper te vinden. "Deze boeren werken vandaag op alle vlakken veel rendabeler. Ze weten exact wat ze moeten produceren, hoe ze dat moeten doen en naar waar ze hun oogst moeten transporteren. Ze zorgen er ook voor dat ze permanent op de hoogte zijn van de marktprijzen", aldus Allertz.

Om de ERI-methode verder te verspreiden, ontwikkelde Trias eind vorig jaar een voorlichtingsinstrument dat bestaat uit een handleiding in combinatie met een set van eenvoudige tekeningen. De boerenorganisaties waar Trias in Oeganda mee samenwerkt, kregen de nodige trainingen over de manier waarop ze dit nieuwe instrument kunnen gebruiken.

"Onze partners vragen steeds meer kopieën van de handleiding en de bijbehorende tekeningen. Dat wijst erop dat het instrument werkt. In de toekomst zullen we Oegandese boeren veel sneller kunnen opleiden tot succesvolle ondernemers. Ook andere ontwikkelingsorganisaties zoals onze zusterorganisatie Agriterra hebben interesse om gebruik te maken van onze handleiding", besluit Allertz.

In 2012 investeerde Trias in Oeganda ruim 930.000 euro in de ondersteuning van 35.395 familiale boeren. Het programma wordt gefinancierd met ondermeer steun van de federale overheid, Tullow Oil, Agriterra, Rabobank Foundation, BRS en de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.

www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel