Oxfam helpt vluchtelingen uit Syrië

De crisis in Syrië wordt elke dag bloediger en mensonterender. Miljoenen mensen zijn dakloos, ontberen voedsel, water, geneesmiddelen, verzorging,... Meer dan 1 miljoen mensen vluchtten naar een buurland.

Oxfam zorgt daar voor opvang en noteerde hun verhaal.

Oudere vrouwen steken de grens over met hun weinige bezittingen in grote zakken. De kinderen sleuren dozen mee die bijna groter zijn dan zij zelf. Terwijl de zon ondergaat, blijven de nieuwe vluchtelingen uit Syrië rustig en waardig afwachten, ook al zijn ze pas aan een tragedie ontsnapt.

Velen hebben uren of zelfs dagen moeten stappen. Zij spreken van 'aanhoudende' bombardementen en raketten die hun vertrouwde wereld in puin geschoten hebben. Ze woonden in ruïnes, zonder voldoende voedsel. Gezinnen werden uiteengerukt en geliefden zijn omgekomen.

 

 

Elke dag kon de laatste zijn

"Kijk hier eens naar", dringt een jonge vrouw aan. Zij en haar vader duwen me een gsm in 't gezicht. Ik zie een foto van een vijf maanden jonge baby. "Dat is mijn nichtje. Maar haar vader heeft zijn kind nooit gezien want hij werd gedood vóór zij geboren was." Hun namen durven ze niet geven, de angst is te groot. Ze vinden het belangrijk dat andere mensen hun verhaal horen.

Dagelijks steken meer dan 3.000 mensen zoals zij de grens met Jordanië over. Sommigen zijn gewond, door kogels of door een granaat. Zij kunnen bij een dokter terecht. Een oudere man die bij aankomst een hartinfarct kreeg, wordt dringend verzorgd. Sommigen bezwijken aan hun verwondingen. Wie het redt, krijgt voedsel en drinken en een plek voor de nacht in een grote tent, voordat een bus ze naar het vluchtelingenkamp brengt.

Een vader met een kind aan de hand vertelt hoe hij zijn vrouw en vierjarig dochtertje in Syrië moest achterlaten. Ze raakten elkaar kwijt bij een bombardement en door de wegblokkades slaagde hij er niet meer in hen terug te vinden. "Elke dag kozen ze een andere zone om met de grond gelijk te maken", zo legt hij uit.

Bij de mensen die op de bus naar het kamp stappen, heerst een gevoel van opluchting. Zij hebben het gehaald, zij zijn gered. Ze beseffen nog niet dat ze pas bij het begin staan. Hun moed en kracht zullen nog menige keer op de proef gesteld worden tijdens hun overlevingstocht.

Lucy Brinecombe, Oxfam-medewerkster

BRON: Oxfam Solidariteit


Meer info:


Geef steun aan de Syrische vluchtelingen.
U kan de Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië helpen met een online gift.
U kan ook een bedrag storten op rekeningnummer 000-0000028-28 van Oxfam-Solidariteit met als vermelding: HELP SYRIE en de code 9117 – BEL/CA140

Deel dit artikel