Paraguay stuurt eerste inheemse minister de laan uit

Margarita Mbywangi, de eerste inheemse die de rang van minister kreeg in Paraguay, moest vrijdag ook als eerste vertrekken uit de nieuwe regering die Paraguay sinds augustus bestuurt. Ze lag onder vuur door een omstreden beslissing en een gebrek aan resultaten. President Fernando Lugo moet snel een opvolger vinden, want tijdens zijn verkiezingscampagne legde hij sterk de nadruk op de verbetering van de situatie van de oorspronkelijke inwoners van Paraguay.


Lugo benoemde Mbywangi, een stamhoofd van het Aché-volk, op 18 augustus tot voorzitter van het Paraguayaans Instituut voor Inheemse Aangelegenheden (INDI). Voor het eerst sinds de oprichting ervan in 1981 werd het instituut daardoor geleid door een vertegenwoordiger van de naar schatting 108.000 Paraguayaanse indianen. Mbywangi kreeg door haar functie de rang van minister.

Ongeschikt en niet representatief
Veel Paraguayanen waren blij met de benoeming, maar leiders van verscheidene indianenvolken wierpen op dat Mbywangi niet de meest geschikte persoon was om de zeventien volken te vertegenwoordigen die Paraguay telt. Mbywangi stond aan het hoofd van de Kuêtuvy-gemeenschap in het noorden van het land en was voorzitter van de Associatie van Aché’s in Paraguay, die zeven dorpen met ongeveer 1.200 mensen telt.

Begin deze maand kwamen indianen van het Ava guaraní-volk in de hoofdstad de afzetting van de INDI-voorzitter eisen. Ze leven in dezelfde streek als de achterban van Mbywangi. De betogers beweerden dat Mbywangi hen een nieuwe leider had opgedrongen, al heeft de gemeenschap het recht om daar autonoom over te beslissen. De CAPI, een koepel van 15 inheemse organisaties uit Paraguay, oordeelt dat het conflict een gevolg is van een gebrek aan consultatie. Volgens Mbywangi maken de beschuldigingen deel uit van politiek gekonkel door de oppositie.

De mislukking van Mbywangi is vervelend voor president Lugo. Die had van de inheemse kwestie een belangrijk punt gemaakt in zijn campagne. Net als in andere Latijns-Amerikaanse landen behoren de indianen in Paraguay tot de armsten van de armen. Bijna 40 procent van de indianen in Paraguay kan bijvoorbeeld niet lezen of schrijven, terwijl dat aandeel in de hele bevolking maar iets meer dan 5 procent bedraagt.

Het belangrijkste strijdpunt van de indianen in Paraguay is de teruggave van gronden die van oudsher in inheemse handen waren. In 2006 veroordeelde het Inter-Amerikaans Hof van de Mensenrechten Paraguay al eens omdat er op dat vlak te weinig gebeurde.

De Paraguayaanse regering is van plan alle inheemse leiders in het land bijeen te roepen om een nieuwe directeur voor het INDI te vinden.

BRON:
http://www.ipsnews.be

IPS DOOR:

Deel dit artikel