Parnerorganisatie CRIC in Colombia rouwt

Op dinsdag 16 december, om 4 uur ‘s morgens, werd het voertuig van de Consejo Regional Indígena del Cauca (CRIC of Inheemse Raad van het departement Cauca) beschoten toen het terugkeerde uit de gemeente Inzá richting Popayán. Edwin Legarda, de echtgenoot van de Consejera Mayor, Aida Quilcué kwam hierbij om het leven. Er wordt gevreesd dat deze aanslag bedoeld was om de Consejera Mayor van de CRIC te doden.

Aida Quilcué is een van de belangrijkste leidersfiguren van de CRIC en één van de boegbeelden van de “Minga indígena y popular”, een inheemse oproep vanuit het departement Cauca, die tienduizenden mensen uit heel Colombia op de been bracht en op 21 november aankwam in de stad Bogotá.  De “Minga indígena y popular” die op 12 oktober van start ging, had als doel de Colombiaanse regering te dwingen de dialoog aan te gaan met de inheemse en de sociale bewegingen rond een vijf cruciale thema’s. De gezamenlijke agenda eiste het respecteren van de verdragen die vorige regeringen hebben gesloten met de inheemse gemeenschappen, het opschorten van wetgevingen die de familiale landbouw schade toebrengen, het niet ondertekenen van een vrijhandelsakkoord met de VS, een einde maken aan de schendingen van de mensenrechten in de oorlogsgebieden en het ondertekenen van de VN-verklaring van de rechten van inheemsen.

Het voertuig van de CRIC werd ter hoogte van de gemeente Totoro langs drie kanten beschoten en vertoont 17 kogelinslagen. Edwin Legarda, die het voertuig bestuurde, kreeg twee kogels in zijn borst en overleed kort nadien. Hoewel de plaatselijke legercommandant spreekt over een “spijtig incident”, twijfelt zijn vrouw, de Consejera Mayor van de CRIC er niet aan dat het om een aanslag gaat die de bedoeling had haar te doden. Aida Quilcué heeft immers al meerdere malen doodsbedreigingen ontvangen en loopt nog meer risico sinds haar recente nationale en internationale verklaringen over het geweld op inheemsen tijdens de Minga. Ze was net terug in het land na een bezoek aan diverse Europese landen en aan de VN-Raad voor de Mensenrechten in Genève. Haar echtgenoot was onderweg om haar op te halen om deel te nemen aan de bestuursvergadering van de CRIC.

CRIC roept de nationale en internationale gemeenschap op om hun organisatie en hun volk te omringen in deze dagen van droefheid en rouw en niet toe te laten dat straffeloosheid en moordaanslagen blijven voortduren.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel