Partnerorganisatie CINEP herdenkt op 18 mei 2007 de moord op Mario Calderon en Elsa Alvarado

‘Voor het leven en tegen de straffeloosheid.’ Dit is de titel van het nationaal evenement dat Cinep (Centro de Investigación y de Educación Popular), één van  belangrijkste partnerorganisaties van Broederlijk Delen in Colombia, op 18 mei organiseert in Bogotá.  De directe aanleiding is de herdenking van twee medewerkers van Cinep, Mario Calderón en Elsa Alvarado, die tien jaar geleden vermoord werden. Meer algemeen wil het evenement stilstaan bij de vele slachtoffers van het Colombiaanse conflict en hun rechten opeisen. Dit is ook hoe Luis Guillermo Guerrero, die al 21 bij Cinep werkt, het interpreteert. Luis verbleef in 2006 in ons land als gast van Vice Versa. ‘De moord op onze collega’s en vrienden kwam heel hard aan voor ons, en tot vandaag blijft het ons pijn doen. Een pijn die ons bovendien dieper raakt bij elke nieuwe onbestrafte moord in ons land. Vandaar dat we 18 mei niet enkel opdragen aan Elsa en Mario maar ook aan de duizenden andere slachtoffers van het conflict.’
 

19 mei 1997, het koppel  Mario Calderón en Elsa Alvarado, en Don Carlos Alvarado (vader van Elsa) worden vermoord teruggevonden in hun appartement in Bogotá. Mario en Elsa zijn twee medewerkers van Cinep, een van de grootste en meest toonaangevende NGO’s in Colombia. Mario, filosoof, dokter in de sociologie, master in de theologie, zette zich reeds gedurende twintig jaar in voor de ontwikkeling de armste gemeenschappen in Colombia, vooral op vlak van ecologie en milieu. Elsa, licentiate sociale communicatie, master in onderzoek en educatieve technologie, doceerde aan de universiteit en zette zich in voor de ontwikkeling van een nieuw model van democratische communicatie.  De zoveelste slachtoffers van anonieme daders. De moord werd meteen gelinkt aan de paramilitaire beweging in Colombia maar tot vandaag zijn de werkelijke daders onbekend en dus ook ongestraft.  Het geval van  Mario en Elsa is geen uitzondering. De paramilitairen hebben het vooral gemunt op vakbondsleiders, boeren, mensenrechtenactivisten, afrocolombianen, priesters, journalisten etc.
De herdenking van 18 mei wil het recht van de slachtoffers op waarheid, gerechtigheid en herstel, benadrukken. De heersende straffeloosheid in het land negeert de rechten van slachtoffers en nabestaanden op herstel en juiste informatie omtrent de verdwijningen en moorden. Die lakse houding van de regering komt hard aan voor de vele slachtoffers. De recente onthullingen omtrent de banden tussen toppolitici en paramilitairen wijzen zelfs in de richting van een zekere medeplichtigheid van de Colombiaanse overheid.  Slachtofferbewegingen eisen nu dan ook dat de overheid eindelijk hun betrokkenheid erkent in de mensenrechtenschendingen in hun land.
Met de herdenking wil Cinep ook voorkomen dat zich in de toekomst dergelijke gruwelen herhalen. Daarom is het nodig dat de maatschappij in zijn geheel de redenen en de omstandigheden kent waarin de moorden plaats vonden. De vele ontvoeringen, slachtpartijen, moorden en verdwijningen van de laatste decennia maken een belangrijk deel uit van het collectieve geheugen van de Colombiaanse bevolking.

Ondanks al die herinneringen weerklinkt vanuit verschillende hoeken uit Colombia een ‘Sí a la vida’, een roep voor het recht op leven en vrijheid. Cinep hoopt op 18 mei deze positieve boodschap te kunnen benadrukken door verschillende culturele en educatieve activiteiten te organiseren in Bogotá. Er wordt uitgebreid aandacht geschonken aan het sensibiliseren van de jeugd. De nadruk ligt hierbij op solidariteit als middel tegen de mogelijke onverschilligheid die de dagelijkse berichtgeving van moorden en ontvoeringen kan teweeg brengen.  Daarnaast is het de bedoeling om de grote middelen aan te wenden om de straffeloosheid aan te klagen en de rechten van de slachtoffers op te eisen. Verschillende slachtofferorganisaties zijn samen gestart met een ontwerp  voor een ‘Rouwschool’, die de slachtoffers moet helpen met verliesverwerking. Een begeleiding in het rouwproces kan een grote steun betekenen voor de slachtoffers die over het algemeen genegeerd worden door de Colombiaanse regering.

Luis Guillermo Guerrero schreef een kort stukje over het werk en het leven van Mario en Elsa, dat je hier in het Spaans kan raadplegen.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel