Pax Christi verontrust over toename antisemitische misdaden

Antwerpen, 27 februari 2006: Pax Christi Vlaanderen is geschokt over de moord op de Franse joodse Ilan Halimi die vorige week overleed ten gevolge van drie weken martelingen. Deze misdaad was geïnspireerd door antisemitisme. Dit blijkt ook uit het feit dat de meeste slachtoffers van de ‘Bende der barbaren’ joodse burgers waren.

Sinds 2000 is er in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen, een toename van antisemitische incidenten. Pax Christi Vlaanderen veroordeelt dit ten sterkste en wil hier tevens haar bezorgdheid over uiten. Na eeuwen van discriminatie, vervolging en genocide van het joodse volk, is het antisemitisme nog altijd niet uit de wereld verdwenen. Voor de vredesbeweging is de strijd tegen elke vorm van racisme en discriminatie een kerntaak. We kunnen ons slechts geloofwaardig inzetten voor de bescherming van de fundamentele rechten van àlle mensen, als we zonder onderscheid iedereen die bedreigd, vernederd of benadeeld wordt blijven verdedigen

 

Pax Christi Vlaanderen veroordeelt daarom nadrukkelijk alle uitingen van oud of “nieuw” antisemitisme: het eeuwenoude kerkelijke anti-judaïsme, het antisemitisme van de 19de eeuw dat uitmondde in de holocaust en ook het nieuwe antisemitisme dat gekoppeld is aan de gebeurtenissen in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. De recente toename van uitingen van antisemitisme in Europa en de Arabisch-islamitische wereld blijft erg verontrustend.

 

Intussen blijft Pax Christi Vlaanderen ook pleiten voor een rechtvaardige vrede tussen Israëli’s en Palestijnen. Daarom moet er een einde komen aan de bezetting van de Palestijnse Gebieden en moet de internationale gemeenschap een veel grotere inspanning doen om een leefbare staat Palestina mogelijk te maken binnen de internationaal aanvaarde grenzen van 1967. Bovendien moet de staat Israël in veiligheid kunnen leven zonder dreiging met vernietiging van wie dan ook.

 

 

Jo Hanssens                                                                                     Gio De Weerd                                        

Voorzitter                                                                                             Algemeen secretaris  

 

Brigitte Herremans                                                                       

Teamlid dienst Geweldpreventie, Midden-Oosten                                 

 

Deel dit artikel